Vinarija KUTJEVO d.d. predstavlja novi premium proizvod – ulje sjemenki grožđa

Autor: D.K.

Vinarija KUTJEVO d.d. kontinuirano ulaže u razvoj postojećih, ali i novih proizvoda koji su ovoga puta namijenjeni korištenju u kulinarstvu. Ulaganje u razvoj novih proizvoda kroz primjenu tehnologija dodavanja vrijednosti kako bi se smanjila neiskorištenost određenih nusproizvoda te istražio potencijal smanjenja utjecaja vinarske djelatnosti na okoliš predstavlja fokus spomenute vinarije. “Proizvodnjom ulja iz sjemenki grožđa otkrivamo njegovu perspektivnu budućnost kao zasebnog proizvoda s širokim spektrom potencijalnih uporaba. Ulje sjemenki grožđa stvoreno je kao nusprodukt vina odnosno proizvodi se iz sjemenki grožđa Vitis vinifera L. Poznato je kako počeci proizvodnje datiraju u 14. stoljeće, a zbog izrazitih antioksidativnih i polifenolnih svojstva sve se više upotrebljava u kulinarstvu te farmaceutskoj industriji”, poručuju iz vinarije KUTJEVO d.d.

PROIZVODNJA ULJA IZ SJEMENKI GROŽĐA

Ulje iz sjemenki grožđa zlatno je žute boje, neutralnog okusa i mirisa, sadrži omega-3 i omega-6 masne kiseline koje pogodno djeluju kao zaštitna krvožilnog sustava i pospješuje obnavljanje stanica kože. “S obzirom da crno vino ima najviše zdravstvene blagodati, ulje proizvodimo iz sljedećih sjemenki crnih sorti vina: Pinot crni, Merlot, Cabernet Sauvignon, Cabernet Franc i Alicante Bouschet. Grožđe dolazi s jednih od naših najboljih vinogradarskih položaja Korija, Vinkomir i Hrnjevac. Tokom procesa proizvodnje vina uklanjaju se sjemenke, pokožica i petiljka, a poslije prešanja se izdvaja komina, zatim slijedi djelomična fermentacija. Sjemenka se prosijavanjem izdvaja iz komine kako bi uslijedio proces sušenja. Da bi kvaliteta ulja bila povoljna udio vlage u sjemenki ne bi trebao biti veći od 8%. Sjemenka očišćena od pokožice i drugih ostataka koma, nakon sušenja i skladištenja ulazi u fazu prešanja koje se obavlja preko pužnih ili hidrauličkih preša na način da se mehaničkim putem primjenom tlaka izdvaja ulje. Prije samog punjenja odrađuje se dodatna filtracija kako bi se uklonile zaostale čestice mutnoće iz ulja. Vrši se organoleptička kontrola neposredno prije punjenja kako bi se utvrdilo da je ulje zadovoljavajućih karakteristika (bistro, svjetlo žute boje, bez stranih mirisa i okusa, karakterističnog mirisa na grožđe). Ulje treba čuvati zaštićeno od utjecaja svjetla i temperature s obzirom da nije kemijski obrađeno”, pojašnjavaju proces proizvodnje iz vinarije KUTJEVO d.d.

VISOKA ANTIOKSIDATIVNA SVOJSTVA

Prema istraživanjima, ulje iz sjemenki grožđa jedno je od najkvalitetnijih ulja. Hranjive komponente u ulju sjemenki grožđa pružaju razne zdrave blagodati, a jedna od najvažnijih je sposobnost usporavanja i preokretanja oštećenja slobodnih radikala i smanjenja rizika od bolesti. Ulje sjemenki grožđa snažan je antioksidans, i do 50 puta snažniji od vitamina E te 20 puta učinkovitiji od vitamina C u uništavanju slobodnih radikala, štetnih molekula koje lutaju tijelom i oštećuju stanice. Ulje je bogato linolnom kiselinom, omega 3 i omega 6 masnom kiselinom te antioksidansima. Omega 6 masne kiseline su esencijalne hranjive tvari što znači da ih tijelo ne može samostalno proizvesti stoga se spomenute masne kiseline moraju unositi hranom, a igraju ulogu u rastu, razvoju i radu mozga. Budući da je ulje sjemenki grožđa visoko u sadržaju linolne kiseline, prema istraživačima je dobro za kardiovaskularno zdravlje.

Sljedeći glavni sastojak ulja sjemenki grožđa bogat je izvor bioaktivnih spojeva koji djeluju antioksidativno, poput fitosterola, fenola i spomenutog vitamina E. Sve ove komponente djeluju zajedno kako bi ulje sjemenki grožđa imalo visok antioksidativni potencijal. Istraživači su otkrili da 45 grama ulja sjemenki grožđa dnevno povećava dobar, HDL kolesterol i smanjuje loši, LDL kolesterol.

NAČINI UPOTREBE ULJA

“Kada se priča o prehrani, ulje iz sjemenki grožđa ima širok opseg korištenja. Zbog otpornosti na visoke temperature često se koristi prilikom pečenja ili prženja hrane, može se uključiti u različite umake, a pogodan je i za pravljenje popularnog umaka, majoneze. Ulje iz sjemenki grožđa ima jedinstven okus što ga čini izvrsnim dressingom za salate, a koristite ga u prženju uz miješanje ili na povrću za pečenje kako biste stvorili zdravije obroke”, poručuju iz vinarije KUTJEVO d.d.

Za prodaju ulja u vinotekama u Kutjevu i Božjakovini posjeduju analitičke izvještaje sukladne “Zakonu o higijeni hrane i mikrobiološkim kriterijima za hranu” te u potpunosti kontroliraju zdravstvenu ispravnost svih svojih proizvoda u ovlaštenim laboratorijima. Prema najavama, ulje iz sjemenki grožđa u prigodnom ekološkom pakiranju uskoro ćete moći naručiti i u sklopu webshopa na www.kutjevo.com redizajniranoj web stranici vinarije KUTJEVO d.d.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88