Vinari prvi krstili mošt

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA –Članovi Udruge vinogradara, vinara i voćara „Stjepan Koydl“ iz Požege prigodom svečanosti u svome su podrumu prvi u ovom kraju krstili ovogodišnji mošt čime je on postao viono. Nakon pozdravne riječi predsjednika Udruge Dinka Vojaka u nazočnosti požeško-slavonskog župana Alojza Tomaševića, njegovog zamjenika Ferdinanda Trohe i zamjenika gradonačelnika Požege Darka Puljašića martinjsku ceremoniju krštenja prevodio je Vlado Bauer, jedini vinski kardinal u Hrvata.

Vinski kum je bio Josip Pejnović kojemu je župan Tomašević uručio kumovnicu tako da će on po tradiciji do Martinja iduće godine obilaziti podrume ovog vinorodnog kraja. Tom je prilikom izrečena zahvala dosadašnjem kumu Ivi Galiću koji je dostojnu ponio tu titulu proteklih godinu dana. Ministranti kardinalu bili su mladi Lovro Kovačević i Jakov Romić, a Dinko Vojak njima i kardinalu uručio je prigodne poklone.

Svečanost je uveličao pjesnik Ante Nadomir Tadić Šutre iz Knina odrecitiravši svoju poznatu pjesmu „Stina pradidova“, koja je uglazbljena i postala popularna u izvođenju naše dvije klape, a kroz cjelovečernji nastup sudionike su zabavljali mladi tamburaši „Rubina“ iz Požege.

Komentiraj: