Vinari Kutjeva za kraj berbe obrali svoje trsje na Trgu graševine uz pjesmu i svirku tamburaša „De Gotho“ /FOTOGALERIJA/

Autor: Jelenko Topić

Završetak ovogodišnje berbe grožđa u kutjevačkom vinogorju članovi Udruge „Kutjevački vinari“ po tradiciji su obilježili na jedinstvenom Trgu graševine u središtu grada gdje se nalazi njihov mini-vinograd.

Pozdravne riječi vinogradarima i gostima uputio je predsjednik udruge Ivan Grgić, a ovogodišnji vincilir Gojko Soldo najavio je da predao tu dužnost vinariji Galić, te pozvao ih je da krenu među trsje. Svi su imali škare pa su obrali svoj red u ovom malom nasadu.

Tijekom ovog događanja nastupili su mladi tamburaši „De Gotho“ iz Grabarja čijih je šest momaka izvelo niz odabranih tamburaških pjesama za dobro raspoloženje.

Tu na otvorenom prostoru kušala su se vina desetak ovdašnjih  vinara, a druženje je nastavljeno u restoranu „House of wine“ dakako uz tamburaše „De Gotho“. Ovo je bila prilika da nam tamošnji vinari kažu svoje poglede na ovu vinogradarsku sezonu.

-Ova godina je bila idealna za graševinu, možda je bilo malo više sunca pa je moguće da i crne sorte merlot i cabernet budu među najboljim svjetskim sortama – ističe nam dr. Branko Mihalj. On je na svojim nasadima na blagim obroncima Krndije tj. predjelu Mačevo brdo nedavno imao zelenu berbu kako bi stvorio preduvjete za vrhunska vina. Tako je u svojim vinogradima smanjio prinos graševine za 30 posto, 60 merlota i 40 posto rajnskog rizlinga.

-Po prinosima je ovo bila prosječna godina, no zdravstveno stanje grožđa je dobro, a odnos sladora i kiselina izuzetan tako da ćemo imati dobro izbalansirana vina – ističe mr. Ivica Perak, koji je poznati enolog i sommelier ovog kraja. Dodaje da je ovisno o sortama na većini površina urod manji za 20 do 25 posto.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije