Vina Kutjeva d.d. izložena na Međunarodnom zelenom sajmu u Berlinu među 1700 tvrtki iz 68 zemalja

Na 84. Međunarodnom zelenom tjednu 2019.  koji se održava do 27. ovog mjeseca u Berlinu, u organizaciji Hrvatske gospodarske komore i Ministarstva poljoprivrede svoje proizvode predstavlja 13 hrvatskih tvrtki.

-Pola milijuna posjetitelja i promet od gotovo 50 milijuna eura koji se ostvari izravnom prodajom na sajmu jasno pokazuju da je to jedan od najvažnijih događaj za poljoprivredni sektor, te iznimna prilika domaćim proizvođačima da predstave svoju kvalitetu i zakorače na nova izvozna tržišta, a imamo što pokazati- rekao je na otvorenju sajma predsjednik HGK  Luka Barilović.

Među brojnim prehrambenim proizvodima cijelog svijeta ove godine mogu naći i naša vina iz svih vinskih regija, koja predstavljaju Badel 1862, Belje, Dalmacijavino, Kutjevo i PZ Vrbnik, likeri Kapronca, Nijemcima već tradicionalno poznate rakije Đanić, slastice Cremalat te čajevi Pampa tea. Grad Novska (OPG Došlović i Pčelarska udruga Metvica) i Kuće meda Županja predstavljaju proizvode od meda i lavande, OPG Kalić proizvode od industrijske konoplje, a OPG Zdravko Sokić iz Cernika domaću ekološku tjesteninu.

Ovim sajmom Kutjevo dd čini dodatni iskorak na europsko i svjetsko tržište s ciljem da se poveća izvoz njihovih poznatih kvalitetnih vina.

Izvoz poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda konstantno raste posljednjih nekoliko godina, a u prvih je devet mjeseci 2018. dosegnuo 1,4 milijarde eura, gotovo 100 milijuna više nego u istom razdoblju 2017. godine. Njemačka je jedno od naših najvažnijih tržišta (iza Slovenije, Italije i BiH) jer tu plasiramo gotovo desetinu ukupnog izvoza poljoprivrednih i prehrambenih proizvoda. Tako smo u 2017. na njemačko tržište izvezli poljoprivrednih proizvoda vrijednih 161 milijun eura, što je ogroman porast u odnosu na 2016. godinu kad je taj izvoz iznosio 98 milijuna. Trend rasta nastavio se i u prošloj godini.

Ove se godine na sajmu se predstavlja 1700 tvrtki iz 68 država, a očekuje se i više od 500 tisuća posjetitelja. Proizvođači prehrambenih proizvoda iz cijeloga svijeta putem nacionalnih štandova i proizvodnih tržišta koriste sajam kao prodajno i pokusno tržište te za osobni kontakt s kupcima i predstavljanje vlastite tvrtke stručnoj i širokoj publici.

Foto: HGK i agrobiz.hr

0 Comment