„Vila Velebita“ dodijelila plakete za suradnju, a sa Štefom Jeršekom zapjevao župan Tomašević (FOTO GALERIJA)

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – Ličko zavičajno društvo „Vila Velebita“ iz Požege organiziralo je svoju 20. „Ličku večer“, kao tradicionalnu zavičajnu priredbu koja okuplja Ličane u Slavoniji i njihove prijatelje, te uglednike iz javnog života i predstavnike ličkih udruga iz drugih krajeva RH. Tu su među više od 400 posjetitelja bili saborski zastupnik Pero Ćosić iz Slav. Broda, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i zamjenik mu Ferdinand Troha, gradonačelnik Požege Vedran Neferović i njegov zamjenik Darko Puljašić, predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić i drugi.

Predsjednik „Vile Velebita“ dr. Josip Fajdić uručio je zlatne plakete za 15 godina suradnje i aktivnosti u udruzi, a dobili su ih grad Požega,tvrke Spinot,Alles i Poljana, zatim Stjepan Jeršek Štef i drugi, dok su srebrne plakete za 10-godišnju suradnju dobili Požeško-slavonska županija,tvrtke AC Radić i Jani, te pojedinci Zdravko Šag, Joso Orešković, Jozo Jurković, Ivo Bušić, Stjepan Šop, Milan Majetić, Zlatko Vuković, Ivan Ceranić, Ante Kolić i drugi.

Povelje prijateljstva za očuvanje identiteta starog kraja primile su ličke udruge iz Zagreba i više slavonskih gradova, a članovi „Vile Velebita“ poseban su poklon dali svom dugogodišnjem predsjednika Fajdiću.

prof.dr.sc. Josip Fajdić, predsjednik Ličko zavičajnog društva “Vila Velebita” Požega

-Svih godina smo djelovali na očuvanju tradicije i običaja Like, povezivanju sa Slavonijom, te dali krupan doprinos kulturnom životu grada brojnim promocijama knjiga i izložbama najpoznatijih umjetnika, kao i objavom monografije i dokumentarnog filma o Ličanima u Slavoniji- istakao je u pozdravnoj riječi prof.dr.sc. Josip Fajdić zahvalivši se svima koji su pomogli u radu udruge kroz dva desetljeća.

Poznato je da ovu priredbu krase dobra zabava, gastronomska ponuda i bogata tombola što je bilo i ovoga puta zahvaljujući brojnim donatorima.

Vedran Neferović, požeški gradonačelnik

-Nakon uspješnih dvadeset godina vaša udruga je djelovala na povezivanju Slavonije i Like, a velike promjene donijeli ste u kulturni život našega grada, pa uz zahvalnost za plodan rad želim da i ubuduće nastavite predano raditi, uspostavljati suradnju i povezivati ovaj kraj sa svojom Likom – kazao je pozdravljajući goste i posjetitelje gradonačelnik Požege Vedran Neferović.

Alojz Tomašević, požeško-slavonski župan

Čestitke je uputio i župan Tomašević, koji je nešto kasnije zapjevao zajedno sa Stjepanom Jeršekom Štefom.

-Vi ste nositelji kulture i tradicije, te čuvari prostora iz kojih ste došli, Slavonija vas je prihvatila pokazujući naše zajedništvo koje nas je dovelo do obrane domovine, pa stoga svi pomozimo da Slavonija bude opet bogata i postane hrvatska Kalifornija- naglasio je župan Tomašević.

U cjelovečernjem zabavno-glazbenom programu nastupili su Stjepan  Jeršek Štef,osječki tamburaši Džentlmeni, solistica Ivana Galović i sastav Plitvički bećari iz Cetingrada sa pjesmama ličkog kraja, a zapjevao je i požeški vinski kardinal Vlado Bauer.

Na početku priredbe Mješoviti pjevački zbor požeške „Vile Velebita“ pod dirigentskom palicom Monike Sakač Botički otpjevao je državnu himnu, zatim neslužbenu ličku himnu „Oj ti vilo,vilo velebita“, te još nekoliko ličkih izvornih pjesama.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije