Vijenci i svijeće za stradale Hrvate u Drugom svjetskom ratu i poraću (FOTO)

Autor: Jelenko Topić

POŽEGA – „Hrvatski domobran”- ogranak Požega organizirao je kod spomen obilježja stradalim domoljubima pokraj kruga vojarne obilježavanje Europskog dana totalitarnih sustava, a nazočili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zamjenici gradonačelnika Požege Mario Pilon i Darko Puljašić, predsjednik Gradskog vijeća Požege Nino Smolčić, načelnik općine Velika Vlado Boban, predsjednik Općinskog vijeća Jakšića Boško Obradović, te predstavnici Hrvatske vojske i policije, kao i udruga proisteklih iz domovinskog rata. Minutom šutnje odana je počast stradalim  Hrvatima tijekom Drugog svjetskog rata i poraća, te su izaslanstva položila vijence i zapalila svijeće.

-Trebalo bi istražiti sva stradanja i grobišta, ovdje ih ima dosta kao što su na predjelu u Grginog Dola, Odorovcu iznad Jagodnjaka i drugdje, a za to je odgovoran politički vrh nekadašnje države – kazao je Drago Franić, predsjednik požeškog „Hrvatskog domobrana“ koji je podsjetio na stradanja Hrvata kroz drugi svjetski rat i poratne godine posebice na ovoj lokaciji gdje se 1945. godine nalazio sabirni logor i u kojemu je ubijeno više tisuća domoljuba.

Vojni kapelan Željko Volarićć predvodio je molitvu za poginule.

-Komunizam je bio totalitarni sustav, sjećanja na stradanja naših ljudi ni nakon 71 godine nisu izblijedila, a i danas nam neki pokušavaju dijeliti lekcije što ne treba dopustiti – kazao je ovom prilikom požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

/Foto: D.Mirković /

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: