Vijenci, lampioni i molitva u čast 1368 nevinih ratnih žrtava /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Po tradiciji 16. kolovoza u Sloboštini antifašisti komemorativnim skupom obilježavaju tragično stradanje 1942. godine kada je u tom selu ubijeno 1368 nevinih civilnih osoba među kojima je najviše bilo žena i djece.

Okupljene na grobištu gdje su pokopana njihova tijela pozdravila je Kata Holjevac, predsjednica Udruge antifašističkih boraca i antifašista Požeštine zahvalivši su članovima koji održavaju i uređuju to mjesto. Tajnik udruge Kazimir Semunović čitao je stihove o strahotama navedenih stradanja.

Izaslanstva Udruge antifašista Požeštine i Pakrac-Lipik položila su vijence, te izaslanstva SDP-a Požeško-slavonske županije, zatim  vijeća srpske manjine grada Požege i županije, kao i Srpske pravoslavne crkve, a zapaljeni su i lampioni u čast stradalnika.

Nazočne je pozdravio Nikola Ivanović, zamjenik požeško-slavonske županice ispred srpske manjine, a molitveni spomen predvodio je pakrački paroh Đorđe Teodorović uz više svećenika susjednih parohija.

-Na ovom mjestu prestaju svake podjele jer stradanja upozoravaju na teške povijesne događaje – proučio je Teodorović.

Kako je povijesno utvrđeno na lokaciji pet bunara u Sloboštini nakon ubijanja su bačene žrtve, od kojih  je 1165 bilo s područja planine Kozare u susjednoj Bosni, te 203 iz požeškog kraja, a tijela su kasnije sahranjena u zajedničku grobnicu.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek