Vijenci i lampioni za poginule antifašiste položeni kod spomenika Nikoli Demonji /FOTO/

Autor: Jelenko Topić

Po tradiciji Udruga antifašističkih boraca i antifašista Požeštine obilježila je u Striježevici pod Papukom Dana antifašističke borbe 22. lipanja koji je u našoj zemlji državni praznik u znak sjećanja na formiranje Prvog partizanskog odreda u šumi Brezovica pokraj Siska.

Sudionike skupa pozdravila je i čestitala praznik predsjednica Udruge Kaja Holjevac. Minutom šutnje odana je počast poginulima tijekom narodnooslobodilačke borbe.

Izaslanstva antifašističkih udruga Požeštine, Pakrac-Lipik, zatim zamjenik požeško-slavonske županice iz redova srpske manjine Nikola Ivanović,  te SDP-a položila su vijence i lampione kod spomenika narodnom heroju Nikoli Demonji, poginulim prilikom oslobođenja Požege.

-Ne obnavljaju se ni spomenici proglašeni spomeničkom i kulturnom baštinom, članovi udruga antifašista to sami financijski ne mogu realizirati jer ima još mnogo oštećenih i devastiranih spomenika, a nema najava da će se obnoviti – istakao je tajnik Udruge antifašista Požeštine Kazimir Semunović podsjetivši da se zatiru tekovine  revolucije, te da je s područja Požeške kotline tijekom Drugog svjetskog rata poginulo više od 3,5 tisuće boraca i drugih žrtava fašističkog terora, te je smrtno stradalo još tri tisuće osoba iz drugih krajeva, najviše iz susjedne Bosne i Hercegovine. Semunović je pročitao i nekoliko prigodnih pjesama o tim teškim danima naše povijesti.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88