Vez i druge vještine od zaborava čuvaju članice “Snašinih rukotvorina”

PLETERNICA – Kulturno-umjetničko društvo “Orljava” je po mnogo čemu poznato a određenu posebnost im pridodaje nova sekcija “Snašine rukotvorine” koja je počela djelovati prije nekoliko mjeseci, a ima za cilj sačuvati od zaborava vez i druge vještine koje imaju svoju posebnost i znakovitost vezanu za ove krajeve u Požeštini posebno “graničarskom kraju”.

Ono za što se, za sada malobrojne članice, zalažu je “izvući” dio tradicije naših starih – vez, zanimljive predmete koje su već izradile i izložile u prostoru Dnevnog boravka za zlatnu dob o čemu je nešto više rekla voditeljica sekcije Verica Rotar.

– Vezlo se nekada u dugim zimskim noćima, u proljeće dok je stoka bila na ispaši, ljeti u hladu, u jesen kad se završe poslovi. Vezlo se uvijek kad su ruke bile slobodne – podsjetila je Verica Rotar koja je i pozvala Pleterničanke da pronađu koji slobodan sat i pridruže im se zajedničkom druženju i radu u sekciji “Snašinih rukotvorina”, a okupljaju se svakog utorka u 19 sati.

Osim povećanja broj članica, želja im je i osigurati i vlastiti prostor gdje bi mogle imati stalnu izložbu svojih radova kojom bi se prilikom moglo nešto i prodati kako bi se mogao nabaviti konac i potrebno platno s ciljem što kvalitetnijih uradaka koji se u današnjem vremenu rijetko gdje viđaju.

0 Comment

Send a Comment