Vez i druge vještine od zaborava čuvaju članice “Snašinih rukotvorina”

Autor: V.M.

PLETERNICA – Kulturno-umjetničko društvo “Orljava” je po mnogo čemu poznato a određenu posebnost im pridodaje nova sekcija “Snašine rukotvorine” koja je počela djelovati prije nekoliko mjeseci, a ima za cilj sačuvati od zaborava vez i druge vještine koje imaju svoju posebnost i znakovitost vezanu za ove krajeve u Požeštini posebno “graničarskom kraju”.

Ono za što se, za sada malobrojne članice, zalažu je “izvući” dio tradicije naših starih – vez, zanimljive predmete koje su već izradile i izložile u prostoru Dnevnog boravka za zlatnu dob o čemu je nešto više rekla voditeljica sekcije Verica Rotar.

– Vezlo se nekada u dugim zimskim noćima, u proljeće dok je stoka bila na ispaši, ljeti u hladu, u jesen kad se završe poslovi. Vezlo se uvijek kad su ruke bile slobodne – podsjetila je Verica Rotar koja je i pozvala Pleterničanke da pronađu koji slobodan sat i pridruže im se zajedničkom druženju i radu u sekciji “Snašinih rukotvorina”, a okupljaju se svakog utorka u 19 sati.

Osim povećanja broj članica, želja im je i osigurati i vlastiti prostor gdje bi mogle imati stalnu izložbu svojih radova kojom bi se prilikom moglo nešto i prodati kako bi se mogao nabaviti konac i potrebno platno s ciljem što kvalitetnijih uradaka koji se u današnjem vremenu rijetko gdje viđaju.

Više iz kategorije

enterslots kdslots777 vegasgg autospin88 jempol88 playbet88 luxury333 fit188 bigdewa megahoki88 warung168 gas138 nusa365 gebyar123 kencana88 max77 garuda999 koinvegas mantul138 autowin88 emas168 pusatwin ajaib88 monsterbola bonus138 kencana88 koko138 bet88 dragon77 dunia777 bigdewa jakartacash 7winbet emas138 toto slot