VETOVAČKO VINCELOVO 2020.: Orezana loza, obilje domaćih specijaliteta i vina, te dva tamburaška sastava i gost večeri Stanko Šarić

Autor: Jelenko Topić

Udruga vinogradara, vinara i voćara Veteri Castra iz Vetova u suradnji sa turističkom zajednicom grada Kutjeva organizirala je u središtu toga mjesta svoju tradicionalnu osmu po redu gastronomsko-zabavnu priredbu Vetovačko Vincelovo povezanu sa početkom nove vinogradarske godine koja se slavi u ovim krajevima.

Potporu Vetovčanima za ovu veliku priredbu koja je okupila više od tisuću posjetitelja dali  su grad Kutjevo, Požeško-slavonska županija, Kutjevo dd, Turistička zajednica županije i drugi.

Na Trgu Sv. Vinka prije desetak godina zasadili su red trsja sorte graševina koje je zajedno sa vinogradarima i vinarima blagoslovio vlč. Dražen Akmačić, župnik župe Bezgrešnog začeća Blažene Djevice Marije u Vetovu. Prva orezivanja trsova obavili su požeško-slavonski župan Alojz Tomašević i gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir, a tom činu nazočili su članovi udruge, te predsjednica Županijske skupštine Josipa Miličević, zamjenik župana Željko Jakopović, zamjenik kutjevačkog gradonačelnika Ivica Malnar, predsjednik Gradskog vijeća Kutjeva Ivica Ribičić i predsjednik Veteri Castre Damir Špoljarić.

Prije desetak dana članovi ove udruge organizirali su pripremu suhomesnatih specijaliteta za ovu priredbu,  a poznati gastronomski meštar požeškog kraja Josip Biljanić Joka skuhao je u velikom kazanu 400 litara graha sa suhim kobasicama i slaninom, dok su još imali vincelovski ražanj sa tim proizvodima koji su se pekli na otvorenoj vatri. Nije izostala ni velika ponuda odabranih vina na štandovima ovdašnjih vinara. Sve su to mogli posjetitelji jesti i piti kupovinom čaše za 30 kuna, koja je ujedno suvenir Vetovačkog Vincelova.

Konjogojci ovog kraja sa zapregama su vozili posjetitelje, ponajviše mališane, kroz selo, a vrijedne domaćice priredile su niz domaćih slastica. Uz to priređen je i  mini vatromet sa bakljama.

Izveden je sadržajan zabavno-glazbeni program. Tako su nastupili mladi tamburaši De Gotho iz Kutjeva, poznati TS Satir iz Davora, a gost iznenađenja bio je legendarni Stanko Šarić, prvi vokal Najboljih hrvatskih tamburaša, tako da je unatoč prohladnom vremenu ova velika pučka fešta trajala do kasno u noć.

Foto: D. Mirković i D. Krstanović [FAG id=271253]

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek