Veseli stroj proradio – pjesma uz njega je rijetka, a nadamo se da neće biti „obračuna“ nakon probe svježe rakije!

Autor: Jelenko Topić

Šljiva je i ove godine pokazala svoju alternativnu ćud, negdje nije rodila, a drugdje prerodila. Na nekim je područjima mraz obrao nasade da je nema ni za pekmez, dok na drugim lokalitetima grane pucaju od tereta. Povratak tradiciji požeškog kraja, a to je dobro znano pečenje rakije za vlastite potrebe, ali i za tržište koje sve više cijeni ovo alkoholno piće, potaknuo je mnoge da se sami odluče za destilaciju.

Imajući u vidu dugogodišnju tradiciju spravljanja rakije u domaćinstvima požeškog kraja, koji je nadaleko poznat po dobroj šljivovici i danas se u pojedinim selima mogu vidjeti vatre zbog tog posla. Istina pjesme uz kazane sve je manje, a nadamo se da neće biti ni „obračuna“ kada su sudionici ovog posla kraj veselog stroja malo podnapiju probajući svježu tekućinu iz te naprave.

Nije lako pokupiti šljive, to zna svatko tko je odrastao na selu, ali je puno, puno teže napraviti dobru rakiju. Jedan od faktora koji osigurava dobar posao je i pravi kotao za rakiju poznat u narodu kao kazan. Stručnjaci tvrde kako generalno razlikujemo par tipova i nekoliko grupa kazana, a da bismo mogli napraviti vrhunski destilat, odabir adekvatnog pomagala ima važnu ulogu.

Tumače da prema načinu rada imamo prevrtače i klasične kazane mada i sami prevrtači odlaze u prošlost jer je na klasičnom daleko komforniji rad. Dodatno, na njima postoji takozvani ‘kapak’ koji svojim dodatno utječe na kvalitetu rakije. Bakar odstranjuje sumporne spojeve iz voća. Kvaliteta kazana ovisi i od debljine dna, zatim stranice kapka, dužine parovodne cijevi, zapremine kondenzatora kao i njegove vrste, a dobri kazani bi trebali imati dno od šest ili osam milimetara.

Bitan element je kapakkoji bi morao imati od 12 do 22 posto zapremine kazana, a poželjnije je da vrijednost bude  veća. Kovani kazani su osjetno bolji od onih izrađenih strojem jer se kovanjem mijenja struktura bakru i on postaje čvršći na uvijanja i udarce pa je tim i dugotrajniji. Kada je riječ o zapremini kotla za rakiju mora se poći od količine voća kojom raspolažemo, te od broja kazana koje ćemo ispeći u godini i od pretpostavke hoće li se taj broj kasnije uvećavati ili ne. Bolje uzeti malo veći kazan. Najčešći izbor kod onih koji to rade iz hobija su manji od 120 ili 220 litara, a profesionalciuzimaju najčešće 500 litara ili dva kazana od po 350.

Kada je riječ o mješalici ona danas predstavlja sastavni dio suvremenog i kvalitetnog kazana jer znatno olakšava rad na destilaciji (prevrtači ih nemaju). Bitan  faktor je i način zagrijavanja, a poznato je da se na našim prostorima najčešće koriste drva i plin.

Drva i granje imaju svoju ekonomsku računicu jer su ili otpaci iz voćnjaka ili otpadno drvo niske cijene. Taj energent ima prednost jer izgaranjem kratkotrajno nastaju vrele točke i kratko povećanje temperature što stvara kemijske spojeve koji pozitivno utječu na kvalitetu rakije, ali je mana što ova vrsta energenta s jedne strane zahtijeva veliki prostor za skladištenje, ali i vještinu za adekvatnim loženjem i održavanjem ujednačenog toka destilata. Tu se može pojaviti tzv. pušljivost rakije kada se jače založi ili ogrjev krene naglo gorjeti pa je to vrlo česta njezina mana.

Kada je riječ o plinu, on traži skuplje plamenike koji konstrukcijom, odnosno plamenom, pokrivaju čitavu površinu dna. Stoga, rakije spravljene plinom češće imaju slabiju aromu, upravo zbog nedostatka vrelih točaka.  Stručnjaci tvrde da se kod vrhunskih plamenika to ne događa, ali im je cijena vrlo blizu cijene samog kazana. Kod plina kazandžiji preostaje da u danom trenutku samo podesi jačinu plamena.

Sve je pitanje novca i ulaganja. Za hobi proizvođača, odnosno da je zapremnine oko 120 litara, kvalitetno kovan, uz svu prateću opremu kao što je mješalica, električna pumpa i plinski plamenik on stoji između 15 i 25 tisuća kuna dok se za adekvatan plinski plamenik mora izdvojiti i do sedam tisuća kuna, ovisno o kvaliteti i renomeu proizvođača.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88