Veoma zabrinjavajuće stanje u Požeštini: Zlatna žutica vinove loze poprima oblike epidemije pa prijeti krčenjem vinograda

Autor: Jelenko Topić

LUKAČ / VETOVO – Udruga vinogradara i vinara „Vetetri Castra“ iz Vetova organizirala je u Lukaču za svoje članove, te vinogradare iz drugih udruga stručno predavanje na temu „Suzbijanje američkog cvrčka vektora zlatne žutice“, a predavač  je bio Petar Živković, prodajni predstavnik tvrtke „Bayer“ za kontinentalnu hrvatsku.

Zlatna žutica vinove loze smatra se jednom od najštetnijih bolesti vinove loze u Europi, kod nas se pojavila u sjeverozapadnom dijelu zemlje. U vinogradima gdje se pojavi brzo se širi i  poprima razmjere epidemije, pričinjavajući velike štete u gubitku grožđa i trajnom gubitku zaraženih trsova. Uzročnik zlatne žutice je fitoplazma, jednostanični bakterijski organizam koji živi i razmnožava se u provodnom sustavu biljaka.

Petar Živković, dipl.inž, stručnjak za vinogradarstvo

-Epidemijsko širenje zlatne žutice u vinogradu uzrokuje za sada jedini poznati prirodni vektor ove bolesti američki cvrčak, a taj kukac hrani se sišući sokove iz vinove loze, pri čemu usvaja fitoplazmu koju unosi u svoj organizam i prenosi je hranjenjem na zdrave trsove- kazao je Petar Živković. Upozorio je da nitko ne vrši kontrolu sadnica vinove loze putem koje se bolest proširila u naše krajeve iako je zasada nema u Požeškoj kotlini, te zatražio da općine i gradovi formiraju stručne komisije koje će pregledati stanje loze kako bi se poduzeli koraci za suzbijanje širenja zaraze.

Branko Jakobović, predsjednik vetovačke Udruge vinara i vinogradara „Veteri castra“

-Zabrinuti smo jer praktički nema lijeka kada bolest zahvati lozu, jedino se mora iskrčiti što bi bila nenadoknadiva šteta za vinogradare- kazao nam je Branko Jakobović, predsjednik Udruge „Veteri castra“.

Ivan Marinclin, direktor Vinogradarstva i vinarstva u Kutjevu d.d. i glavni enolog

„Bayer“ po riječima Živkovića ima zaštitna sredstva za vinograde uključujući i za predstojeće radove, no upitno je koliko se kontrolira i prati stanje ovdašnjih nasada jer se mnoge bolesti otkriju kada bude prekasno.

 

-Uskoro ćemo za vinogradare i kooperante Kutjeva d.d. organizirati predavanja dr. Željka Budišćaka o ovoj problematici, a on je radio stručna istraživanja o prisutnosti američkog cvrčka u Požeškoj kotlini – istakao nam je direktor Vinogradarstva i vinarstva u Kutjevu d.d. Ivan Marinclin i dodao da je njihov cilj tretiranje nasada kako bi se smanjila prisutnost cvrčka, a time i mogućnost širenja zaraze zlatne žutice.

Više iz kategorije