Veliki interes osmoškolaca za obrtnička zanimanja (FOTO GALERIJA)

Autor: D.K.

POŽEGA – Drugu godinu za redom sve požeške srednje škole i gimnazije, Obrtnička, Ekonomska, Tehnička i Poljoprivredna, te Gimnazija domaćini su osmoškolcima s područja Požeško-slavonske županije, učenicima koji su ovih dana u velikim razmišljanjima koju školu i zanimanje upisati i kojim se putem predodrediti za budućnost. U tim nedoumicama uveliko im pomaže prezentacija pojedine škole kroz koju se pokušavaju dočarati sve prednosti određenih zanimanja koja će biti moguće upisati.

Iva Šnajder, ravnateljica Obrtničke škole

-Danas sve srednje škole u Požeško-slavonskoj županiji imaju za učenike osmih razreda svih osnovnih škola promociju za upis za 2016./2017. godinu. Prema već utvrđenom hodogramu osmoškolci su posjećivali Obrtničku, Ekonomsku, Tehničku i Poljoprivrednu školu u jednom kružnom ciklusu. Nakon obilska tih škola učenici su išli u požešku Gimnaziju. Učenici osnovnih škola su se ovdje u Obrtničkoj školi imali priliku upoznati sa svim zanimanjima koja su zastupljena ovdje u našoj školi i koja će prema planu biti i u narednoj školskoj godini. Tu se radi o deset zanimanja, sedam trogodišnjih i tri četverogodišnja zanimanja. Od četverogodišnjih zanimanja su arhitektonski i modni tehničar, turističko-hotelijerski komercijalist, a od trogodišnjih su zidar, tesar, ličilac-soboslikar, tapetar, stolar, kuhar i konobar te krojač. Jedan razred kuhara i konobara se upisuje u izdvojeni odjel u Pleternici. Obrtnička škola ima 536 učenika, a sva trogodišnja zanimanja su deficitarna ne samo ovdje već i na razini RH. Osim kuhara sva su deficitarna u našoj županiji. Mi upisujemo zanimanja za koja se može odmah naći zaposlenje ne samo ovdje kod nas već i drugim mjestima u državi što je velika prednost kada je danas veoma teško naći posao – istakla je ravnateljica Obrtničke škole Iva Šnajder.

Osmoškolci su imali priliku vidjeti puno toga u srednjim školama, a što se tiče Obrtničke prvo su pogledali jednu kratku prezentaciju i modnu reviju modnih tehničara. Nakon toga osmoškolci su obilazili praktikume, kuharstva, ugostiteljskog posluživanja, tekstilnu, soboslikarsku, stolarsku i graditeljsku radionicu. U praktikumima i radionicama na raspolaganju su bili stručni nastavnici i profesori koji su odgovarali na pitanja i davali određena pojašnjenja.

-U svim tim praktikumima osnovnoškolci su imali priliku vidjeti i kako se radi u određenim zanimanjima i što se sve i na koji način uči – dodala je ravnateljica Šnajder.

Takav način predstavljanja srednjih škola potencijalnim učenicima koji će upisati određena zanimanja počeo je prošle godine za što su učenici iskazali veliku zainteresiranost.

/Foto: D.Mirković /

Više iz kategorije