Veliki dan za Srijemce doseljene u Kulu (FOT GALERIJA)

Autor: DK

KULA – Slobodno se može reći da je ovogodišnji Uskrsni ponedjeljak veliki dan za Srijemce i Hrtkovčane koji su doselili u Kulu pokraj Kutjeva. Veliki broj protjeranih Hrvata iz tih krajeva koji su bili primorani napustiti svoju rodnu grudu pronašli su svoja utočišta u mnogim mjestima diljem Hrvatske i Slavonije, a veliki dio njih se upravo nastanio u Kuli gdje je danas posvećena crkva sv. Petra, crkveno zdanje kojim bi se i mnogi drugi ponosili da je u njihovim mjestima.

Veliku zaslugu za ideju i početak gradnje duhovnog hrama ima Antun Plivelić koji je dao svoj osobni doprinos, koji je podržao i kasnije poticao izgradnju sakralnog objekta kojeg prije u Kuli nije bilo. Budući da se promijenila struktura stanovništva u Kuli bilo je neophodno pristupiti izgradnju sakralnog objekta koji ujedinjuje i veže Božji puk kao jedinstvenu obiteljsku zajednicu.

Antun Plivelić

-Ja sam u Hrvatsku iz Srijema došao još 1977. godine i predvidio sam tragediju na svim prostorima bivše države. Dragi Bog nam je podario ovo mjesto, Kulu, iz koje su poslije II svjetskog rata iselili građani njemačke. Mi iz Hrtkovaca smo utemeljili ovdje u Kuli budući život. Bio sam predsjednik Zajednice prognanih Hrvata kojih je po crkvenim knjigama došlo preko 45 tisuća u Hrvatsku. Kad sam došao ovdje moji su mi Hrtkovčani rekli kako je zemlja dobra te da su spremni raditi i da se ne boje gladi. Bio je ovdje u Kuli problem što nismo imali crkvu, svete mise su bile služene u obližnjem domu. Tada sam im rekao da ćemo sagraditi crkvu. Svi su bili uvjereni kada sam obećao da ćemo izgraditi crkvu da će tako i biti. Crkvu smo gradili i izgradili, danas je blagoslivljamo, a kamen temeljac je posvetio blagopokojni papa Ivan Pavao II, a kardinal Kuharić je tada dao dopuštenje, a gradnju je nastavio sada mjesni biskup, Antun Škvorčević, koja je prva crkva koja ja započela sa gradnjom u vremenu službe biskupa Škvorčevića – rekao je Antun Plivelić koji je naglasio kako je uložen značajan financijski iznos u izgradnju crkve za što je uz njega svoj veliki doprinos dao tadašnji gradonačelnik Požege Zdravko Ronko za kojeg je rekao kako je Ronko rekao da se neće dati onoliko novaca koliko je izdvojeno za crkvu u Voćinu, za crkvu u kuli će se dati koliko bude trebalo.

Crkvu sv. Petra kao i novi oltar u crkvi posvetio je požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević koji je predvodio koncelebrirano misno slavlje u nazočnosti desetak svećenika i brojnih vjernika među kojima su bili, aktualni zastupnici u Hrvatskom saboru Franjo Lucić i Zdravko Ronko, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević te gradonačelnik Kutjeva Josip Budimir i njegov zamjenik Ivica Malnar.

msgr.dr. Antun Škvorčević, požeški biskup

-Ovo je dan što nam ga priredi Gospodin svojom dobrotom i suradnjom mnogih ljudi da mu možemo predati ovu crkvu, izgrađenu i uređenu i to obredom posvete. Crkvu smo blagoslovili što je skroman pristup  jednome zdanju koje treba služiti svetim činima. Tek posveta je pravi čin kojim jedan prostor određujemo za susret s Bogom. Mi kao obitelj Božja uređujemo prostore crkava za susrete s Bogom i međusobne susrete. Ovaj smo dom uresili na način kako to traže propisi crkve u kojoj mora postojati čvrsti oltar, po mogućnosti kameni, jednako tako i ambon da bi se oni posvetili. Radujem se da je nakon toliko godina ova crkva spremna za posvetu, a još više se radujem što ste vi Srijemci s jedne i druge strane ovdje i što ste i danas donijeli svoje vjerničko srcekojim želite posvjedičiti od kojih ste vrijednosti živjeli u Srijemu i od kojih vrijednosti nastojite živjeti ovdje na prostorima naše domovine – rekao je biskup Škvorčević.

Crkvu, zidove na crkvi, oltar i ambon biskup je posvetio na način kako je to i uobičajeno za vrijeme svečanog euharistijskog slavlja.

Nakon svečane euharistije vjernici i brojni uzvanici zadržali su se u kratkom druženju u obližnjem domu gdje je bila prigoda susresti se s onima koji se dugi niz godina nisu vidjeli.

/Foto: D.Mirković /

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: