Veliki broj vjernika na uočnici Male Gospe u Kutjevu (FOTOGALERIJA)

Autor: DK

Današnjem blagdanu Male Gospe u Kutjevu prethodile su trodnevne priprave za središnju svečanost koja će se danas slaviti u 11 sati.

Kao i u prethodnim godinama brojni vjernici zaputili su se pješice prema Kutjevu koje smo sreli na njihovom hodočasničkom putu, župljani sa svojim župnicima i kapelanima iz Pleternice, Sesveta, Jakšića, Vetova i Kaptola, a bilo je i pješaka iz Požege.

blank

Sinoćnje euharistijsko slavlje predvodio požeški biskup msgr.dr. Antun Škvorčević koji je svojim duhovnim proslovom dotaknuo mnoga srca i potaknuo na razmišljanja o Majci i današnjem načinu življenja.

Podsjetimo, nekada su se slijevali brojni vjernici u Kutjevu, o blagdanu Male Gospe iz gotovo svih udaljenih krajeva od Moslavine i Bilogore, do zapadne i istočne Slavonije, Baranje i Srijema. Još iz turskih vremena postoji predaja o čudotvornoj slici Majke Božje Kutjevske. Tako je sačuvana legenda da je drvena crkva u Kutjevu ostala i za velikih požara i pustošenja. Svaki onaj tko bi se usudio dirnuti u čudotvornu sliku Majke Božje, za koju postoji zapis da datira iz 1511. godine, bivao je kažnjen.

Za razliku od prijašnjih vremena Malu Gospu danas dolaze štovati vjernici u Kutjevo iz okolnih župa, gradova Orahovice, Slatine, Našica, Pleternice, Požege i gotovo svih mjesta u Požeškoj kotlini.

U jednom periodu tradicija se i štovanje Nebeske Majke u Kutjevu iz tko zna kojih razloga počela zapostavljati. U ovom novijem nastojanja su da se štovanje Nebeske Majke u Kutjevu digne na dostojnu razinu.

Uz Kutjevo Mala Gospa zaštitnica je mnogih hrvatskih župa, crkava, kapela i naselja Zagreb-Granešina, Zagreb-Šanci-Savica, Sveta Marija pod Okićem kod Jastrebarskog, Višnjevac kod Osijeka, Torjanci kod Petlovca, Podravska Moslavina, Semeljci, Kruševica kod Slavonskog Šamca, Ruščica kod Klakara, Kaniža kod Bebrine, Voćin, Drnje, Mala Subotica, Čakovec, Selnica, Svetice kod Ozlja, Bunić kod Udbine, Baderna kod Poreča, Rakalj kod Marčane, Labin Gornji, Zarečje kod Pazina, Završje kod Grožnjana, Njivice na Krku, Polje kod Dobrinja na Krku, Lopar na Rabu, Mali Lošinj, Seline kod Starigrada Paklenica, Novigrad Dalmatinski, Privlaka, Pašman, Silba, Zapuntel na Molatu, Zaton kod Nina, Benkovac, Skradin, Bitelić kod Hrvaca, Donji Muć, Grabovac kod Šestanovca, Tugare kod Omiša, Srinjine kod Splita, Solin, Selca na Hvaru, Podšpilje na Visu, Topolo u Dubrovačkom primorju, Kotor Varoš, Kulaši kod Prnjavora, Brusnica kod Bosanskog Broda, Modriča, Sasina kod Sanskog Mosta, Bežlja kod Teslića, Ključ, Ulice kod Brčkog, Husino kod Tuzle, Brestovsko kod Fojnice, Ljubunčić kod Livna, Trebinje-katedrala, Ravno kod Trebinja, Vinica kod Tomislavgrada, Polog kod Mostara, Gornja Lastva kod Tivta, Prčanj kod Kotora, Sušanj kod Bara, Novi Banovci kod Stare Pazove u Srijemu, Lemeš kod Sombora, Gunaroš kod Bačke Topole..

Komentiraj:

[adrotate banner="17"]