Velika zainteresiranost srednjoškolaca za zbivanja u Domovinskom ratu

POŽEGA – Održavanje nastave programskog sadržaja o Domovinskom ratu “Sat istine” i “Vrijeme je istine” i ove je školske godine nastavljeno s tim projektom u srednjim školama i gimnazijama za što učenici iskazuju veliku zainteresiranost. Peta godina je za redom otkako takvu vrstu nastave provodi educirani predavač Mario Kalan što je u organizaciji, slobodno se može reći jedinstven slučaj, Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske –Podružnica Požeško – slavonske županije da se na takav način izvodi nastava.

Predavanje programskog sadržaja o Domovinskom ratu jučer su s velikom pozornošću pratili učenici Katoličke gimnazije u Požegi koji su iznenadili i samog predavača zbog zainteresiranosti o toj temi.

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske –Podružnica Požeško – slavonske županije dobila je suglasnost Ministarstva znanosti obrazovanja i sporta da njihov educirani časnik, u ulozi pomagača u nastavi,  može predavati i svjedočiti o svojim iskustvima i komunicirati s učenicima prenoseći činjenice o Domovinskom ratu što ima za cilj da se djeca što više upoznaju sa novijom povijesti.

Josip Katić profesor povijesti i geografije na Katoličkoj gimnaziji u Požegi

-Projekt o Domovinskom ratu kojeg danas ovdje u našoj Gimnaziji provodimo je vezan uz suradnju s Udrugom dragovoljaca i veterana Domovinskog rata Republike Hrvatske –Podružnica Požeško – slavonske županije što već tradicionalno provodimo treću godinu za maturante a prije smo imali predavanja za cijelu našu školu. Maturantima se nadovezuje u ovom vremenu i gradivo na tu temu što odgovara sadašnjem trenutku. Naši maturanti imaju priliku upoznati se o Domovinskom ratu preko sudionika tog vremena a ne samo preko knjige i onoga što profesor predaje. Ovo današnje predavanje je toliko sustavno dobro obrađeno da se može veoma lako kronološki pratiti i ono što je bitno. Učenici ovo predavanje prihvaćaju sa velikom zainteresiranošću a za primjetiti je da ih jako zanima taj dio povijesti – rekao je Josip Katić profesor povijesti i geografije na Katoličkoj gimnaziji.

Krešimir Pavelić, zamjenik predsjednika Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH za Požeško – slavonsku županiju i predsjednik Gradske organizacije za Grad Požegu

-Iz godine u godinu smo sve više ponosniji na ovaj projekt kojeg provodimo već petu godinu za redom. To je prvi cjeloviti projekt u RH koji je započeo u našem gradu. Kasnije, poslije nas, počeli su sa provedbom ovakvih projekata i u drugim gradovima Za taj projekt kao Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata  Republike Hrvatske –Podružnica Požeško – slavonske županije imamo sva potrebita odobrenja kako od strane nadležnog ministarstva tako i od strane nadležne agencije zadužene za obrazovanje. – ističe umirovljeni brigadir Krešimir Pavelić, zamjenik predsjednika Podružnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata RH za Požeško – slavonsku županiju i predsjednik Gradske organizacije za Grad Požegu koji naglašava kako je voditelj projekta i programa u svojstvu predavača umirovljeni bojnik Mario Kalan dipl. ing., educirani predavač, član Udruge i sudionik ratnih događanja.

Predavač Mario Kalan na projektu radi i predavanja održava kao volonter kojemu u izvođenju nastave pomaže kolega, umirovljeni narednik Marijo Bošnjak koji pruža pomoć pri tehničkom dijelu realizacije.

 

0 Comment

Send a Comment