Velika nezainteresiranost ugostitelja na njihovom kongresu izazvala nezadovoljstvo renomiranih proizvođača vina – članova Udruge Graševina Croatica

Autor: D.K.

VETOVO – Na Redovitoj skupštini Udruge Graševina Croatica koja ima 18 članova, između ostalih rasprava, vrlo kritički se predsjednik Udruge Vlado Krauthaker osvrnuo na neke nastupe, gdje nisu došla do izražaja njihova vina, posebice na one manifestacije na kojima im nisu osigurani dobri uvjeti prezentacije iz kojeg je razloga ulaganje i trošak prezentacije nadmašio polučene rezultate.

Iz podnesenih drugih izvješća i rasprava vidljivo je da su nastupili i vrlo ozbiljno prezentirali graševinu na svim važnijim vinskim priredbama i degustacijama, o čemu su izvještavali sami članovi koji su bili zaduženi za nastup. Odmah su donijeli i ocjenu je li je pojedina vinska manifestacija zadovoljila članove Udruge ili nije te treba li nekim manifestacijama davati toliku pažnju.

Prijedlog je da se na neke priredbe i manifestacije ne ide, kao što je kongres ugostitelja gdje su bili sa svim svojim članovima, priredili degustacije vina i sponzorirali 350 butelja vina za svečanu večeru, a naišli na veliku nezainteresiranost ugostitelja za prezentaciju i degustacije a kamoli za poslovne dogovore i pripremu sezone.

Nastupili su zato na En Premieur 2017. degustaciji mladih vina u hotelu Westin Zagreb, gdje su se predstavili s 19 vina članova Udruge, gdje su imali daleko veći prostor nego prijašnjih godina, a i medijski su dobro popraćeni, pa je trošak od 765 kn po vinaru svakako imao svoju svrhu.

Putovali su na studijsko putovanje u Mađarski vinogradarski kraj Villany, gdje su razmijenili iskustva s mađarskim vinarima,. dogovorili buduće suradnje, posebno s naglaskom na vinski turizam. Troškove im je pokrila TZ Osječko-baranjske županije. Nakon 2 mjeseca obišli su s delegacijom i Šikloš, sjedište vinogorja, gdje su pokušali više saznati o načinu rada vinogradarskih samouprava, tj vinogradarskih općina po mađarskom zakonu. Dobili su neka nova saznanja koja će predložiti u budući hrvatski zakon o vinu.

Sudjelovali su na nekoliko vinskih sajmova i vinskih eventima, po prvi puta na WineRi u Rijeci, koje je imalo slabu posjećenost, uz dobru organizaciju, ali u radne dane. Ovo događanje vjerojatno treba razmotriti za dalje sudjelovanje. No zato su imali daleko bolja iskustva na Zadar Wine gdje su imali dosta posjetitelja od kojih su 80% bili ugostitelji, što je za 11 članova koji su se predstavili bio pravi pogodak.

Kao opravdano ocijenjen je i nastup na Lauba Vinart Grand Tasting festivalu gdje su se vina mogla i prodavati. Festival je namijenjen profesionalcima i ostalim zaljubljenicima u vino. Nastup na Vino.com u Zagrebu je bio dobar, no radionice koje su organizirali bile su slabo posjećene, a bile su posvećene i novinarima kojima su trebali prezentirati vina i o njima objaviti članke i recenzije, ali njih nije bilo. Stoga će se fokusirati samo na nastup vinara, svojih članova, a radionice više neće planirati, tako da se vinari više mogu posvetiti nastupu na štandovima. Dobro su se predstavili i na WineOs u Osijeku, posebno zadovoljni promocijom slavonskih vinara i nastupom na gala večeri. Radionice su bile dobro posjećene, a svaki vinar je samostalno imamo svoj štand. Ovaj festival će podržati i dalje. Podršku su im dali i Udruga Vina Dalmacije, dok Udruga Vinistra nije došla na festival iako su najavljeni.

Članovi Udruge nastupili su i Festivalu graševine u Kutjevu, a većina članova dala je svoje vino i na ocjenjivanje. Sudjelovali su i na „Konferenciji o graševini“ u Zagrebu koju su organizirali s Vinartom i HGK. Projekt je financiran iz projekta „Promocija vina na tržištu Srbije“ a dva dana su nakon Zagreba sudionike dočekali u svojim vinogradima u okviru studijskih putovanja, Kutjevo, Feričanci, Baranja, Ilok. Predlažu da se ubuduće ova konferencija održava u Osijeku, a ne u Zagrebu zbog troškova i neprihvaćanje dalje suradnje s organizatorom. Na studijskom putovanju bilo je dosta vinara iz Srbije, ali vrlo mali broj medija koji su o tome trebali pisati i promovirati.

Zato su iskazali svoje pohvale Konferenciji o Tribidragu u Splitu gdje su se susreli s Jancis Robinson, koja je izdala knjigu „Svjetski atlas vina“ u kojemu je graševini posvetila dvije stranice opisujući graševinu. Tada su joj prezentirali 14 uzoraka graševine koja je izazvala pozitivne komentare i dobili pohvalu za selekciju vina i raznolikosti koje postižu sa sortom Graševina.

Izradili su i dva projekta „Vinska škola Graševine“ koje im je Ministarstvo turizma odbilo, pa rade ispravku i čekaju novi natječaj, a za projekt „Proizvođačka organizacija“ čekaju odgovor Ministarstva poljoprivrede. Aktivno sudjeluju i u donošenju zakonskih regulativa svojim prijedlozima.

Sve ove brojne aktivnosti udruga je ostvarila sa 134 tisuće kuna koje su imali u svom proračunu za 2017. godinu, a Plan rada za 2018. proizašao je iz samog izvješća, što će od aktivnosti podržati. U planu je i organizacija stručnog skupa „Zakon o vinu“ te novi projekt „Noć Graševine“ koji je planiran za izvedbu u Osijeku, u Muzeju Slavonije ili zgradi Glavne straže u osječkoj Tvrđi, sredinom svibnja.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88