Velik odaziv građana na predstavljanju projekata za bespovratna sredstva

Autor: DK

POŽEGA – Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost pripremio je 36 javnih poziva i natječaja za 2015. godinu. Riječ je o projektima zaštite okoliša i energetske učinkovitosti za čije je sufinanciranje osigurano preko 600 milijuna kuna. Za njihovu provedbu građani, tvrtke, obrtnici, gradovi, općine, županije i drugi korisnici mogu dobiti od 40 do 80% bespovratnih sredstava.

Sinoć je bilo predstavljanje projekata građanima koji su se odazvali u velikom broju iskazavši zainteresiranost za takvu vrstu sufinanciranja, a prethodnom predstavljanju bili su nazočni predstavnici Požeško-slavonske županije te gradova i općina kojima su prezentirane sve prednosti i mogućnosti koje su zorno prikazali zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza i Mario Klobučar, voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza

 

-Prije svega cilj energetske učinkovitosti je zaštita okoliša kroz koju se vrši unapređenje kvalitete života građana čime se povećava energetska učinkovitost života njihovih objekata. Na taj način građani imaju mogućnost uštedjeti velike količine novca kroz manje račune koje plaćaju za režije jer se smanjuju ukupni troškovi od 30-60%. Veliki je interes za ove projekte iz kojeg smo razlga pokrenuli ove prezentacije po terenu kako bi što jasnije približili našim sugrađanima sve mogućnosti koje se nude i način provedbe ovih projekata. Prošle godine je bio cilj da se obnovi blizu 6 tisuća obiteljskih kuća a realizirana je samo jedna četvrtina. Ove godina nam je cilj još veći, 10 tisuća,  Ovdje se ne radi samo o obiteljskim kućama, radi se i o gospodarstvu koji također mogu ostvariti određene pogodnosti – rekao je zamjenik ministra zaštite okoliša i prirode Hrvoje Dokoza.

Prošle godine je bio jako slab odaziv lokalnih jedinica koje su se prijavljivale na natječaj a preko županija, gradova i općina su se do sada provodili ti natječaji. Od 550 gradova i općina javilo se njih samo 155. Zbog tog razloga građani će se ove godine moći izravno javljati i svoje projekte aplicirati kod Fonda kako bi se moglo iskoristiti što više sredstava za tu namjenu.

Od ove će se godine u energetsku obnovu moći uključiti hoteli, trgovački centri, skladišta, ugostiteljski objekti, poslovne zgrade, banke, i na taj način postati energetski učinkovitiji , ostvariti uštede u svom poslovanju i poboljšati uvjete rada. Uz sve ove ponuđene mogućnosti biti će i određeni programi vezani za čistiji transport kojim se može dobiti sufinanciranje za nabavu električnih i hibridnih vozila i primjerice električnih bicikala. Javni poziv za električna i hibridna vozila, u okviru kojeg je prošle godine odobreno sufinanciranje za kupnju 440 takvih vozila, ove će godine biti objavljen krajem veljače.

Osim energetske obnove, a s istim ciljem smanjenja potrošnje energije u kućanstvima, u 2015. godini potiče se i kupnja energetski učinkovitijih kućanskih uređaja, odnosno uređaja energetskog razreda A+++. To će se odnositi na kupnju perilice rublja, sušilice rublja, perilice posuđa, hladnjaka, zamrzivača i hladnjaka sa zamrzivačem. Javni poziv predviđen je u svibnju, a u tijeku je razrada modela provedbe.

Mario Klobučar, voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost

 

-Požeško-slavonska županija je jedna od primjera jer je povukla od Fonda za zaštitu i energetsku učinkovitost više od 80 milijuna kuna i time pokrenula investicije u vrijednosti od 140 milijuna kuna. Najaktualniji je projekt bio vezan za obnovu obiteljskih kuća gdje je uključeno 360 obiteljskih kućana području Požeško-slavonske županije. Fond ima širok spektar projekata i programa u koje se može uključiti kako javni sektor tako i poslovni sektor, građani, organizacije civilnog društva kao i drugi subjekti koji mogu biti korisnici određenih projekata i ponuđenih programa – rekao je Mario Klobučar, voditelj službe za energetsku učinkovitost i obnovljive izvore Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost.

Gradovi i općine imaju obavezu svojim građanima omogućiti što kvalitetnije stanovanje, a ujedno imaju i zakonsku obavezu da sudjeluju u ostvarivanju ciljeva vezanih za zaštitu okoliša. Stoga uz financijsku pomoć, jedinice lokalne samouprave u Fondu mogu dobiti i stručnu pomoć u pripremi i provedbi projekata. Za jedinice lokalne samouprave i u 2015. godini ponovno je naglasak na ostvarivanju ciljeva vezanih za uspostavu sustava cjelovitog gospodarenja otpadom pa su tako već objavljeni javni pozivi za nabavu komunalne opreme, vozila i izgradnju reciklažnih dvorišta. S ciljem poboljšavanja energetske učinkovitosti u gradovima, općinama i županijama sufinancirat će se projekti rekonstrukcije ili izgradnje energetski učinkovitije javne rasvjete, obnovljivih izvora energije poput ugradnje solara na škole ili promjene sustava grijanja u vrtićima te pregradnja vozila na plin ili struju ili nabava električnih ili gradskih bicikala.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: