Velik doprinos Vlade RH na području zdravstva i socijalne skrbi

Autor: D.K.

POŽEGA – Na današnjoj konferenciji za novinare u požeškom SDP-u predsjednik te političke organizacije mr.sc. Marijan Cesarik sa bližim suradnicima, Martinom Vlašić, Marica Šutalo Maksimović i Brunom Horvatom govorio je o uspjesima Vlade Republike Hrvatske koji su postignuti u području zdravstva i zdravstvenog sustava, socijalne skrbi i zdravstvenog turizma.

mr.sc. Marijan Cesarik, predsjednik GO SDP-a Požega i zamjenik ministra zdravlja

-Kada sam došao u Vladu RH na mjesto zamjenika ministra zdravlja zatekao sam velike dugove zbog čega je bila potrebna sanacija zdravstvenih ustanova i Master plan bolnica na koji se čekalo čitavih 20 godina. U Saboru RH prihvaćen je ove godine Nacionalni plan bolnica koji se popularno i zove Master plan bolnica a efekti se već i sada vide jer ne samo da su učinjene uštede u financijskom smislu već su postignuti rezultati i u racionalizaciji i smanjivanju listi čekanja. Skraćivanje liste čekanja je za svaku Vladu i Ministarstvo zdravlja određeni izazov. Po našem dolasku u ulogu da upravljamo zdravstvenim sustavom ne samo da smo našli veliku listu čekanja već smo našli veliki nered. Uvođenjem Programa plus u samo pet tjedana uspjeli smo pregledati 24 tisuće pacijenata. Velike liste čekanja se mogu relativno dobro riješiti posebno kada bi svaki liječnik u RH jednom tjedno pogledao jednog bolesnika više  može se reći da bi liste čekanja u veoma kratkom vremenu bile riješene – rekao je mr.sc. Marijan Cesarik i naglasio kako je zadovoljan rješavanjem problematike Nacionalne klinike za dječje bolesti za koju je učinjeno mnogo a koja je značajna za cijelu Hrvatsku. Nakon odluke samostalnosti Klinike za dječje bolesti na čemu sam osobno inzistirao mnogo je učinjeno da se ta klinika premjesti na povoljniju lokaciju gdje će roditelji i djeca iz cijele Hrvatske imati znatno bolje uvjete.

U Ministarstvo zdravlja su dolazili veleposlanici zemalja članica EU koji su se htjeli upoznati na koji je način uređena informatizacija u zdravstvenom sustavu za što je posebnu zainteresiranost iskazao zamjenik ministrice zdravlja Republike Kine koji se došao osobno uvjeriti u informatizaciju i način tog funkcioniranja.

Marica Šutalo Maskimović, voditeljica Područne službe HZZO Požega

Marica Šutalo Maskimović, voditeljica Područne službe HZZO Požega

-Želim na početku istaći da je Hrvatska jedna od najboljih zemalja u EU u pogledu informatizacije u zdravstvenom sustavu. Za naše pacijente odnosno osiguranike učinilo se zaista puno. Dolaskom ove Vlade došli prvi projekti koji su zaživjeli, e-recepti, e-prijave i odjave, e-uputnice, a u pripremi su projekti e-nalaza i e-kartona. Papirnate uputnice, nalazi i otpusna pisma postat će prošlost jer će projektom informatizacije bolnica u koji je uložen veliki dio financijskih sredstava, ubuduće sve ići u elektroničkom obliku. Komuniciranje putem papirnatih dokumenata između primarnoga zdravstva i bolnica za koji mjesec će biti iza nas. Pacijent neće obilaziti bolnice radi naručivanja i podizanja nalaza te neće morati čuvati nalaze, jer će biti pohranjeni u informatički sustav. Do kraja godine pokreće se e-savjetovanje, što će ubrzati postavljanje dijagnoza i odabir terapija – istaknula je Marica Šutalo Maskimović, voditeljica Područne službe HZZO Požega.

O važnosti izlaska HZZO-a iz državne riznice Cesarik je pojasnio kako je ta odluka Sabora RH stara 6 godina, a konačno je prošle godine i provedena. Izlaskom HZZO-a iz državne riznice, zdravstvo dobiva dodatne dvije milijarde kuna koje će biti isključivo namijenjene za kvalitetu zdravstvene zaštite pacijenata.

Na konferenciji je govorila i Martina Vlašić, predsjednica Foruma žena SDP-a Požega i ravnateljica požeškog Centra za socijalnu skrb o projektima u socijalnoj skrbi te o ulaganjima u civilni sektor za što svakako treba kao takvu temu obraditi zbog određenih specifičnosti i ulaganja značajnih napora radi ublažavanja siromaštva.

Martina Vlašić, predsjednica Foruma žena SDP-a Požega i ravnateljica požeškog Centra za socijalnu skrb

-Ministarstvo socijalne politike i mladih kroz svoju djelatnost ulaže značajne napore i kontinuirano donosi mjere radi ublažavanja siromaštva i socijalne isključenosti građana. Osim financiranja socijalne skrbi putem institucija i Zakona o socijalnoj skrbi razvija se i civilni sektor, čime zajednica dobiva i nove usluge. Ulaganjima u civilni sektor se povećava zapošljavanje, aktivira i senzibilizira društvo za područje socijalne skrbi. Odgovorno društvo problem siromaštva ne gura pod tepih i ne zatvara oči – naglasila je Martina Vlašić.

Kao dugogodišnji turistički djelatnik o turizmu je govorio Bruno Horvat koji je, kako je naglasio Cesarik, imao važne funkcije na području grada, županije ali i izvan nje od kojeg su se tražili a danas traže savjeti u drugim gradovima.

Bruno Horvat

– Turizam je lani u Hrvatskoj konačno dosegao rezultate kakve je imao prije krize. Ministarstvo zdravlja je oformilo Upravu za zdravstveni turizam, a u sklopu njihove strategije je i razvoj zdravstvenog turizma u Velikoj i Lipiku, koji imaju sve preduvjete – rekao je Horvat koji se osvrnuo na podatak iz Turističke zajednice Grada Požege u koji govori da je od 2012. do 2014. godine povećan broj noćenja sa 8.5 tisuća na 12 tisuća za što Horvat smatra da je taj rezultat plod desetogodišnjeg rada prijašnjeg gradonačelnika i predsjednika turističke zajednice te se zapitao zar netko može smatrati da je za par mjeseci moguće postići rezultate koji se čak nisu ni dogodili u njegovom periodu.

Više iz kategorije