Velički stadion jedini je kod nas u manjem mjestu koji ima UEFA licencu

Autor: Jelenko Topić

Grad Požega značajno ulaže u izgradnju stadiona i objekata za potrebe nogometaša Slavonije. Srušeni su i uklanjaju ostatci stadiona izgrađenog 1953., kojega je olujno nevrijeme u lipnju prošle godine znatno oštetilo pogotovo tribinu da bi ubrzo bilo zaključeno da se zgrada više ne može koristiti. Od kraja prošle godine tada traje gradnja nove tribine, kao i uređenje nogometnog terena što će stajati oko devet milijuna kuna.

Malo je poznato da u našoj zemlji ima nekoliko malih općina i mjesta koji imaju bolje stadione od većine hrvatskih gradova.

Najbolji je zasigurno primjer Velika, koja ima manje od dvije tisuće stanovnika, a cijela općina 4,5 tisuće žitelja. Kako je poznato prije dva desetljeća privatnom investicijom je izgrađen i otvoren jedan od najboljih stadiona u nas. Taj objekt kapaciteta gledališta osam tisuća ima čak licencu UEFA-e!

Tadašnji velički nogometni klub Kamen Ingrad se u kratkom roku iz županijske lige popeo na vrh domaćeg nogometa plasiravši se u 1. HNL, gdje je igrao šest sezona i zauzimao dobar plasman, a igrao je čak i na europskoj razini 2003. godine kada je Kupu UEFA-e ugostio  veliki njemački klub “Schalke 04” iz Gelsenkirchena. Bilo je to na ponos cijelog kraja.

Veličke općinske vlasti su pokušavale stadion prodati ili dati u zakup Hrvatskom nogometnom savezu za pripreme njihovih reprezentativnih selekcija no za to u Kući nogometa nije bilo sluha iako je u to vrijeme na njenom čelnom mjestu sjedio Slavonac Davor Šuker!

Taj klub danas nažalost ne postoji, a tradiciju veličkog nogometa, započetog 1929. godine nastavlja NK Papuk kako se ranije zvao klub iz toga mjesta. Recimo na kraju da Velika među rijetkima u požeškom kraju ima objavljenu knjigu o povijesti nogometa. To je prvi klub sa takvim izdanjem, a objavili su ga 1979. godine kada je NK Papuk slavio pola stoljeća rada.

Više iz kategorije