Velički planinari pozivaju: Pridružite nam se na planinarskom hodočašću Gospi Voćinskoj

Planinarsko društvo Mališćak iz Velike 13. godinu za redom organizira hodočašće planinara u Voćin. Tako će 21. kolovoza skupina veličkih planinara s prijateljima planinarima iz ostalih društava krenuti papučkim obroncima, stazom dugom gotovo 30 kilometara.
-Hodočašće Gospi Voćinskoj nastavak je tradicije iz vremena prije II. svjetskog rata. Prema pričama, iz Velike se išlo preko brda u Voćin. Kojim točno putem nije nam poznato jer pisanih tragova o tome nema, već samo usmena predaja – doznali smo od inicijatora hodočašća Drago Štokić.

-Polazak u 7 sati iz Lugarnice u Velikoj. Hranu i piće kao što je to uobičajeno, planinari sami nose, a budući da je riječ o dugotrajnoj turi potrebno je ponijeti dovoljno vode. Odjeću i obuću isto tako je potrebno prilagoditi cjelodnevnoj hodačkoj turi. Prema trenutnoj prognozi vrijeme će biti lijepo i ugodno za hodanje. U Voćinu ćemo se pridružiti brojnim vjernicima koji će u sklopu Biskupijskog hodočašća u Voćin doći već uobičajenom trasom preko Stražemana i Leštata te sudjelovati na sv. misi i molitvi. Povratak je organiziran nakon sv. mise – dodao je.
Iz PD Mališćak pozivaju sve planinare koji mogu da im se sutra pridruže kako bi zajedno očuvali ovu tradiciju te sudjelovali na proslavi blagdana Gospe Voćinske.

(Foto: hodočašće planinara u Voćin 2017. godine)

0 Comment