Veleučilište u Požegi želi postati regionalni lider

Autor: Požega.EU

Razgovor sa Slavonija.in prenosimo u cijelosti:

Veleučilište u Požegi 2020. godine proglašeno je jednim od najboljih u Republici Hrvatskoj. Kvaliteta Veleučilišta prepoznatljiva je kroz društvenu i projektnu aktivnost, volonterski rad, studijske programe koji ispunjavaju potrebe lokalnog i regionalnog tržišta rada, zadovoljstvo studenata s primljenim znanjima i razinom uključenosti u proces studentske prakse i naravno, zapošljivost završenih studenata koja iznosi 70 posto do godinu dana po završetku studija. Neki se studenti zapošljavaju u institucijama u kojima su odradili studentsku praksu, a 12 ih je zaposleno na samome Veleučilištu u Požegi. Više nego dovoljno razloga za razgovor s doc.dr.sc. Berislavom Andrlićem, prodekanom za razvoj.

Misija Veleučilišta?

-Veleučilište u Požegi želi postati regionalni lider u segmentu stručnog visokoškolskog obrazovanja te funkcionirati kao centar izvrsnosti koji na inovativan i kreativan način ujedinjuje nastavnu, stručnu i znanstvenu djelatnost kroz transfer znanja i tehnologije na zadovoljstvo svih dionika.

Požeško veleučilište ima tradiciju, ali konstantno prati trendove u obrazovanju i uvodi nove programe. Koji su to i kakav je interes?

-Veleučilište u Požegi ove godine slavi 23. obljetnicu osnivanja te nudi stručno i specijalističko obrazovanje na sljedećim studijima: Društveni odjel (preddiplomskim stručni studiji Računovodstvo, Elektroničko poslovanje i programsko inženjerstvo, Upravni studij)  i specijalistički diplomski stručni studij (Trgovinsko poslovanje), zatim Poljoprivredni odjel, sa preddiplomskim stručnim studijima (Vinogradarstvo-vinarstvo-voćarstvo, Prehrambena tehnologija).

Od infrastrukturnih planova tu je dogradnja vinarije u centar za preciznu poljoprivredu i gradnja montažne sportske dvorane u dvorištu Veleučilišta, koja će biti modularna te će se moći koristiti tijekom cijele godine. Nadalje, Veleučilište je u postupku registracije znanstvene ustanove čime ćemo dobiti na prepoznatljivosti i jačanju istraživačkog kapaciteta. S tim u vezi,  u postupku smo planiranja uređenja znanstveno-istraživačkog centra uz nove uredske i laboratorijske prostore.

Veleučilište je uputilo inicijativu osječkom Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera za osnivanjem sveučilišne visokoškolske ustanove sa sjedištem u Požegi? Što je s novoosnovanim Sveučilištem u Slavonskom Brodu? Možete li tu doći do sveučilišnog umrežavanja?

-Budući da smo dosegli maksimum na veleučilišnoj razini, prihvatili smo ovu inicijativu te očekujemo rezultate izrađene studije koje će, nadamo se, dokazati opravdanost preustroja u znanstvenu ustanovu. Što se tiče sveučilišnog razvoja u Slavonskom Brodu, podržavamo i njihov razvoj te im čestitamo na napretku.

Jeste li zadovoljni profesorskim kadrom i kadrom općenito? Koliko su tu bitna ulaganja u znanje?

-Na Veleučilištu je trenutno stalno zaposlen 31 nastavnik pri čemu znanstvenu titulu ima 77 posto nastavnika; 19 je doktora znanosti i 5 magistara znanosti. Profesora visoke škole je 15, od čega 3 u trajnom zvanju te je desetak izabrano u docente znanosti. Nastavnici se kontinuirano educiraju i sudjeluju u različitim oblicima stručnog usavršavanja kako bi unaprijedili svoje nastavničke kompetencije. Veleučilište u Požegi, nakon više od dva desetljeća predanog rada i truda svih zaposlenika, uz pomno planirane projekte i programe, postalo je visokoškolska ustanova koja je svojim postojanjem višestruko obogatila, ne samo lokalnu, nego i širu zajednicu. Nastavnici se kontinuirano educiraju i sudjeluju u različitim oblicima stručnog usavršavanja da bi unaprijedili svoje nastavničke kompetencije.

Provodite i europske projekte? Znamo koliko studenti vole Erasmus program…

-Prošle akademske godine ugovorili smo i imamo u provedbi 320.000 EUR sredstava i time smo postali najuspješnije veleučilište u RH po odlaznim i dolaznim mobilnostima. Tako su stanovnici našeg grada trenutno studenti iz Japana i Francuske, a iduće godine dolaze Ukrajinci, Indijci i Gruzijci, a naši studenti putuju diljem Europe na nastavu i praksu. U planu je ,za novu akademsku godinu, potpisivanje novog projekta ViniMOB iz programa KA2 s Avize Viti Campus te suradnja s novim zemljama – Kinom, Kanadom, Brazilom i Butanom.

U tijeku je partnerski projekt „Regionalni centar“. O čemu se radi?

-Značajno mjesto zauzima realizacija partnerstva i suradnje Poljoprivredne škole i Poljoprivrednog odjela Veleučilišta pobliže Stručnog studija VVV-a (ostvaren je zajednički projekt nastavnog poligona suvremenog nasada voćnjaka), koji će koristiti obostrano učenici i studenti. Proširenje nastavnih baza na poljoprivrednom odjelu kroz osnivanje novog nastavnog poligona na lokalitetu Podgorje (uspostava kolekcije svih sorata Graševine), aktivno sudjelovanje profesora Veleučilišta u radu udruge GRAŠEVINA CROATICA te suradnja na projektu klonske selekcije Graševine s Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Kada govorimo o lokalnoj zajednici Gradu Požegi i Požeško – slavonskoj županiji,  treba istaknuti da se ta suradnja podigla na zavidnu razinu u odnosu na prethodne godine. Veseli činjenica da je lokalna zajednica prepoznala značaj očuvanja opstojnosti i daljnjeg razvoja Veleučilišta, što su i pokazali potporom u vidu financijske pomoći u podizanju studentskog standarda, kroz subvencioniranje dijela studentskih obroka s tendencijom aktiviranja kratkih lanaca opskrbe hranom, uključivanjem domaćih proizvođača zdrave hrane.

Imate li povratne informacije stanara, studenata koji žive, možemo još uvijek reći, u novom Studentskom domu „Dr. Franjo Tuđman“?

-Izgradnja studentskog doma u Požegi zasigurno je među najznačajnijim projektima u kojem smo ostvarili bespovratna sredstva u iznosu od 32.683.129,43 kuna što je najviši mogući iznos sufinanciranja. Partner u provedbi projekta je bio Studentski centar Požega. Studenti su dobili opremljen studentski dom sa 110 ležajeva, kuhinjom, medijatekom, sportskom dvoranom i praonicom uz atraktivnu lokaciju uz gradske bazene te su izrazito zadovoljni uslugom. Dom je izgrađen uz potporu Vlade RH.

Koji su nedostaci Veleučilišta, odnosno što želite poboljšati, prilagoditi?

-Nedostaci su više vezani uz područja na koja ne možemo direktno utjecati, a to su demografski problemi i smanjenje broja mladih i maturanata. Od ostalih područja razvoja svakako planiramo održati izvrsnost u nastavi i znanstvenom radu.

Koliko je Veleučilište arhitektonski prilagođeno osobama s invaliditetom?

-Zgrada Veleučilišta u Požegi je infrastrukturno prilagođena osobama s invaliditetom te je u tu svrhu imenovan koordinator koji brine o njihovim potrebama.

Moderna praktična nastava u sklopu 7ha vinograda koje posjeduje Veleučilište zvuči primamljivo?

-Osim postojećih vinograda koji su u fazi punog roda, prošle godine na Veleučilištu u Požegi posađene su nove površine pokusnih vinograda s ciljem razvoja vinogradarstva i vinarstva kako Zlatne doline tako i cijele Republike Hrvatske. Nasad čine četiri nova i jedina hrvatska klona Graševine selekcionirane u vinogorju Kutjevo u suradnji s udrugom Kutjevački vinari i Agronomskim fakultetom u Zagrebu. Uz Graševinu,  posađene su i nove sorte vinove loze otporne na gljivična obljenja. Introducirane su njemačke i talijanske bijele sorte: Calardis blanc, Johanniter, Muscaris, Solaris, Sauvignon Rytos, Sauvignon Kretos, Hibernal i Souvignier gris. Navedeno čini konkurentsku prednost u studiranju za studente, posebno u području stručne prakse.

Kako posluje prodavaonica vina? Koje biste Vi vino preporučili, koje najviše volite?

-Nova lokacija u Cehovskoj ulici pokazala se kao pun pogodak, zbog izvrsne lokacije i frekvencije kupaca te nam služi i kao nastavna baza za studente i turistički prostor za posjetitelje. Od novih vina, preporučamo Pinot crni – izbornu berbu s novim vizualnim identitetom rudinskih glava te kraljicu vinogorja – graševinu.

Da možete ponovno izabrati, što biste studirali i gdje?

-Svakako bi to bila opcija studiranja studija u STEM području na području Slavonije, sa naglaskom na teme ruralnog razvoja i informatike.

Poruka studentima, i cijeloj vašoj veleučilišnoj obitelji?

-Kreirajte karijeru na STEM studijima u Požegi uz stipendije i smještaj u novom studentskom domu

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88