Veleučilište u Požegi ima dva šampionska vina na Vinkoviti, a Hrvoje Pavlović iz Češljakovaca jedno

Autor: Jelenko Topić

Tradicionalno ocjenjivanje mladih vina pod nazivom Vinkovita u Bukovlju pokraj Slavonskog Broda održana je kasnije no prethodnih godina zbog pandemije korona virusa, a vinari su tu uputili stotinu uzoraka.

Ocjenjivačko povjerenstvo sastavljeno od vrhunskih profesionalaca biralo je najbolje između tih stotinu izrazito kvalitetnih vina sa područja Slavonije i hrvatskog Podunavlja, ovo je prvo ocjenjivanje vina svake tekuće godine u našoj zemlji, a gleda se presjek berbe i potencijal  mladog vina među kojima su najviše zastupljene graševine, njih 46.

Podijeljena su u četiri skupine i to na mirna suha vina, vina sa ostatkom šećera, rose vina i crna ili crvena vina.

U kategoriji mirnih bijelih vina šampionsko je djelo Hrvoja Pavlovića iz Češljakovaca kraj Kaptola, u crnim vinima i onima sa ostatkom šećera je Veleučilište iz Požege s pinotom bijelim sa ostatkom šećera i merlotom u crnima što znači da su dvostruki šampioni, te u roseu  Iločki podrumi.

Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva d.d. i predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Vinkovite 2021

-Kvalitetom kušanih i ocijenjenih vina čak sam se iznenadio jer sam smatrao da će godina biti prosječna, barem prema onomu kako je prezentirana. No, prema ocijenjenim uzorcima i po zlatima kojih je ukupno bilo šesnaest, može se reći da su si vinari dali truda, a i podržali su ovo ocjenjivanje svojim dobrim vinima – istaknuo je Ivan Marinclin, glavni enolog Kutjeva dd i predsjednik ocjenjivačkog povjerenstva Vinkovite 2021. Sve nijanse kroz detaljan postupak ocjenjivanja ‘ulove’ ovi stručnjaci, te donesu konačnu odluku.

– Vino je osjetljiva stvar. Prvo ga ocjenjujemo vizualno; njegovu sliku, boju i bistroću. Potom miris; određujemo je li intenzivan, sortan i promatramo sve njegove karakteristike. I, na kraju, imamo okusni dio, gdje tražimo harmoničnost kiseline, šećera, arome u ustima, dugotrajnost okusa i ono tijelo u vinu – zaključio je Marinclin.

Foto: sbplus.hr

Foto Naslovnica, Mario Jurković

Više iz kategorije