Večernjim misnim slavljima kroz devet večeri ususret blagdanu Gospi od Suza: Od 18 sati pratite izravni prijenos

Autor: D.K.

Sve je spremno za još jedno marijansko slavlje kroz devet večeri na pleterničkom brdu, euharistijsko-duhovnu pripravu ususret Gospi od Suza.

Brojnim vjernicima neće biti nikakva zapreka hrliti Nebeskoj Majci u zagrljaj kako bi bili nazočni od od 23. do 31.kolovoza, od 18 sati na molitvi svete krunice nakon koje je svečano euharistijski slavlje.

Oni koji ne budu mogli biti sjedinjeni na jednom mjestu uz pridržavanje svih epidemioloških mjera devetnicu Gospi od suza, od 23. do 31. kolovoza moći će pratiti uživo na Laudato TV te Facebook profilu grada Pleternice i Pozega.eu portala svaki dan u 18:00 sati kada započinje molitva krunice, a u 19:00 sati je sveta Misa. Prijenosa na Laudato TV-u neće biti samo u ponedjeljak 24. kolovoza zbog proslave blagdana bl. Miroslava Bulešića.

Uz onu duhovnu dimenziju sve je i tehnički spremno. Prema riječima zamjenika pleterničke gradonačelnice Domagoja Katića želja je da se svake godine ode korak naprijed.

-Nakon što smo prošlih godina prijenos radili samo putem Facebook profila Grad Pleternica i Laudato  ove godine smo uspjeli zajedno sa LaudatoTV dogovoriti da naš signal emitiraju uživo tijekom svih devet dana na svom televizijskom kanalu – ističe Domagoj Katić naglašavajući kako je bilo pet napornih dana testiranja je njega i ekipe sa Laudato TV

-Uspjeli smo “ispeglati” signal kako bi slika iz naše Pleternice obišla svijet. Svi vi koji nemate mogućnost gledanja putem televizora, ne brinite jer će prijenos ići i na Facebook stranice Grada Pleternice i Laudato TV – dodaje Katić.

Obavljene su i sve potrebite predradnje kako bo se ispoštivale sve preporuke i propisane epidemiloške mjere. O svemu se više oglasila pleternička gradonačelnica Antonija Jozić koja je na sastanku s čelnicima Civilne zaštite Požeško-slavonske županije dogovorila sve pojedinosti i ono što je u njihovoj moći.

-Kako bismo u skladu s preporukama Stožera CZ organizirali najljepših devet dana u našem gradu, danas smo održali sastanak na tu temu u Pleternici. Grad se, kao i svake godine, aktivno uključuje u organizaciju devetnice, od dočeka hodočasnika, parkirnih mjesta, prometa do organizacije svih onih aktivnosti koje su nužne kako bi tih devet dana proteklo dostojanstveno i u miru. Ove godine će na prilazima svetištu biti postavljeni punktovi s dezinfekcijskim sredstvima, a posebno apeliramo na održavanje potrebnog razmaka, kako u svetištu tako i u gradu. Isto tako apeliramo na sve pružatelje usluga (kafiće, prijevoznike, zabavni park, prodaja na otvorenom i dr.) da se isto tako pridržavaju mjera i preporuka Stožera CZ – istakla je gradonačelnica Jozić.

Posjetimo, u Sirakuzi je posljednjih dana kolovoza 1953. godine proplakao reljef iznad bračnog kreveta jedne tamošnje obitelji – Gospa od Suza iz Sirakuze u samo nekoliko sljedećih mjeseci bilježi stotine čudesnih ozdravljenja i obraćenja i postaje jedno od najpoznatijih marijanskih svetišta u svijetu.

Godine 1954. u župi Bučje blizu Pleternice održavale su se misije pod vodstvom misionara Stjepana Mullera, isusovca iz Zagreba. Misionar je posebno spomenuo događaj suzenja lika Gospe u Sirakuzi prethodne godine što je čuo vlč. Ljudevit Petrak, župnik iz Pleternice. Bilo je to teško ratno vrijeme za pleterničku župu i njega osobno. Odlučio je uvesti pobožnosti Gospi od Suza kroz devet dana. Ono što je tada naumio, ostvario je naredne godine, te je 23. kolovoza 1955. započela devetnica na temeljima razorene župne crkve, a posljednje večeri 31. kolovoza, poslije svečanog euharistijskog slavlja, poveo je procesiju s upaljenim svijećama oko istih temelja crkve.

Godinu za godinom, sve veći broj vjernika iz svih dijelova Hrvatske počeo je dolaziti u Pleternicu, usprkos sustavnom sprječavanju ondašnjih vlasti.

Župnika Petraka naslijedio je vlč. Antun Čorković koji je s velikim marom nastavio promicati pobožnost.

Utemeljenjem Požeške biskupije 1997. godine i zauzimanjem biskupa dr. Antuna Škvorčevića hodočašće Gospi os Suza u Pleternici dobilo je novo značenje. Godine 2005. proslavlja se 50. obljetnica štovanja Gospe od Suza. Župu posjećuje nadbiskup Sirakuze mons. Giuseppe Costanzo 26. kolovoza 2005. i donosi dio originalnih moći Gospe iz Sirakuze koje trajno ostaju u vlasništvu Pleterničkog svetišta.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88