Već 20 dana u Požeško-slavonskoj županiji nema novih oboljelih, ali još uvijek nema ni mjesta opuštanju

Autor: S.P.

Požeško-slavonska županija bilježi 20-ti dan bez novooboljelih od koronavirusa, a od ponoći su ukinute propusnice za kretanje unutar područja županije. Dobra epidemiološka slika ipak nije razlog za potpuno opuštanje, rečeno je na konferenciji za novinare Stožera CZ Požeško-slavonske županije.

“Želio bih zahvaliti svim građanima koji poštivaju propisane mjere i provode ih u krugu obitelji i javnim prostorima. Mjere i dalje ostaju te pozivam da se poštivaju do kraja. Privatna druženja, veća obiteljska druženja još uvijek nisu dozvoljena i u vremenu ispred nas i nadzor će biti intenzivniji kako od strane policije, tako i od civilnih stožera općina i gradova. Budimo odgovorni prema sebi i drugima jer nikakva hrabrost nije kršiti mjere već je hrabar svatko tko poštiva mjere i čuva sebe, obitelj i zajednicu. Ponosan sam što u našoj županiji nemamo novih zaraženih osoba i neka tako i ostane,” rekao je uvodno župan Alojz Tomašević.

Danas, 20 travnja Požeško-slavonska županija bilježi 20-ti dan bez novooboljelih od koronavirusa od Covid 19 infekcije, izvijestio je epidemiolog Ante Vitalija te pozvao građane da se i dalje odgovorno i savjesno ponašaju kako bi zadržali tako pozitivnu epidemiološku sliku.

“U samoizolaciji je u ovom trenutku 310 osoba. Do sada je testirano 136 osoba, predviđeno je za danas testiranje 29 osoba, a testiranje se vrši u Općoj županijskoj bolnici Požega, Infektivni odjel, te u Covid ambulantama u Pakracu i Požegi. “Kroz naredno razdoblje imat ćemo povećani broj testiranja jer su tu obuhvaćeni djelatnici za pružanje socijalne skrbi, odnosno, domova za starije i nemoćne osobe kojih je šest na području županije. U ovom trenutku još uvijek imamo tri zaražene osobe, a apeliram na sve naše građane da još nije gotovo – još uvijek je velika opasnost i još uvijek se može dogoditi epizodno da bude veći broj oboljelih, a to ne smijemo dopustiti,” rekao je Vitalija.

Načelnik PU požeško-slavonske Željko Grgić izvijestio je o trenutnoj situaciji vezanoj za mjeru ukidanja propusnica te mjeru samoizolacije.

“Mjera ukidanja propusnica između gradova i općina, ukupno deset lokalnih sredina, mjera je koju mi podržavamo, posebno stoga što je naša epidemiološka situacija trenutno tako pogodna. Policija će se prilagoditi novim uvjetima, mi ćemo ukinuti određeni dio punktova, posebno ove punktove koji su unutar županije. Naša županija nema vanjsku granicu, ali graniči s pet susjednih županija, imamo veliki broj ulaza i izlaza u našu županiju i mi ćemo pokriti sve te ulaze i izlaze. Jedna dio ćemo mi fizički pokrivati a drugi dio u dogovoru s kolegama iz drugih policijskih uprava bit će pokriven s njihove strane. Od kada radimo kontrole punktova 106 osoba bilo je zatečeno u prometu bez propusnice, a 98 osoba je imalo mjeru samoizolacije ali su  samo prolazili kroz naše područje prema svom prebivalištu. Ukupno je provedeno od strane policije i 1661 provjeru provedbe mjere samoizolacije, a u kršenju mjera samoizolacije zatečeno je 36 osoba.

Pozivamo građane da se pridržavaju mjera i podsjećamo da su kazne za one koji krše mjere samoizolacije ili karantene od 8 do 15.000 kuna,” rekao je načelnik Grgić.

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek