Uzgoj kokoši Hrvatica – poticaj razvoju naših sela

Autor: Jelenko Topić

kokos-hrvaticaRUŠEVO – Danski poduzetnik hrvatskih korijena Kruno Kaić i njegovi poslovni suradnici iz Danske pokrenuli su u selu Ruševo pokraj Čaglina uzgoj kokoši Hrvatica na ekološkoj osnovi , gdje uzgajaju matično stado kokoši. To stado se uzgaja pod imenom CoCro Eko Peradarstvo OPG  Ruševo, a namjeravaju uspostaviti kooperantsku suradnju sa seoskim domacinstvima koja žele uzgajati  eko kokoši, te  proizvoditi jaja i meso peradi.

-Prema nasim saznanjim Zlatna dolina je idealna za uzgoj ekoloskih kokoši, nije to samo uzgoj vec i poljoprivreda koja bi trebala da proizvodi eko zitarice za hranu peradi, cijeli projekat se može povezati sa drugim djelatnostima, pa bi izgradili hladnjaču, klaonicu i pogon za obradu otpadnog materijala od kokoši kao što je hrana za kune, a time pokrenuti proizvodnju krzna koja su tražena na svjetskom tržistu za odjevne predmete – kaže Kaić.

Projekt bi donio posao seoskim domacinstvima i dodatnu zaradu čime bi ih poticali da ostanu na svojim ognjištima, a ne da se iseljavaju u druge krajeve ili države. Eko proizvodi biti ce u budućnosti jos vise traženi na raznim tržistima svijeta, a sve će ih proizvodioti i plasirati pod brandom Golden Valey.

Ispitat će se mogućnost sudjelovanja u projektu kroz javno-privatno partnerstvo, a traže rješenja za sufinanciranje seoskih imanja kroz izravne poticaje za pokretanje proizvodnje i kupnju pilića za daljnji uzgoj, zatim izgradnju  kokošinjaca itd. Riječ je o malim sredstvima, a država bi na dulje staze imala koristi od plaćanja poreza i doprinosa zbog razvoja ruralnih područja. Tako bi se općine od posebne državne skrbi skinule sa državnog proračuna i imale sredstva za svoje potrebe.

Zatražit će sredstva od EU fondova jer bi imali osnove za  razvoj  jednu cijele županiju koja ima područja od posebne skrbi.

Uz traženju sredstava od EU i neophodno je pronaći pogodnu lokaciju za hladnjaču i druge pogone za potrebe peradarstva. Oni su zatražili uključivanje Požeško-slavonske županije, te općina u ostvarenju projekta i dodjeli sredstava potpore seoskim domaćinstvima.

Predlažu da Poljoprivredna škola u Požegi bude centar gdje bi se obavljala razna ispitivanja, odgajao podmladak i stvarala hrana kako bi se uzgajale najkvalitetnije kokoši što bi donijelo porast zapošljavanja.

-Prednost ove proizvodnje je da ima interesa za  izvoz jer ni jedna religija ne zabranjuje konzumiranje kokošjeg mesa -zaključio je Kruno Kaić.

(Foto: Ilustracija, agroklub)

Više iz kategorije