Uz obilježavanje Dana općine Velika na svečanoj sjednici Općinskog vijeća uručena javna priznanja pojedincima i kolektivima /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Obilježavajući Dan općine Velika održana je Svečana sjednica Općinskog vijeća na kojoj su uz izlaganje načelnika općine Vlade Bobana o radu unazad godinu dana upućeni pozdravni govori te dodijeljena javna priznanja zaslužnim pojedincima i kolektivima.

Sjednicu je otvorila predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović i na početku pozdravila sve nazočne te naglasila kako je u dvije godine održano 15 sjednica i razmatrano odnosno usvojena 81 točka dnevnog reda i to sve, kako je naglasila za dobrobit svih mještana s tog područja.

-Vidljivi su svi naši rezultati. Oni nas obvezuju na još odgovorniji rad. Mi kao vijeće želimo stvoriti što bolje uvjete za život, radimo u tom pravcu i donosimo potrebite odluke. Uz to vodimo brigu o svim našim naseljima i imovini te zaštiti okoliša. Vidljivi su i brojni projekti koje smo realizirali i kojih u pripremi ima još mnogo – rekla je Antonija Pavlović, predsjednica Općinskog vijeća.

Na sjednici su uz brojne uzvanike bili nazočni, izaslanica predsjednika Sabora RH Gordana Jandrokovića, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, pomoćnik ministrice znanosti, obrazovanja i sporta Vlado Prskalo, požeško- slavonski župan Alojz Tomašević, njegovi zamjenici Željko Jakopović i Miroslav Grozdanić, predsjednica Skupštine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević, gradonačelnica Pakraca Anamarija Blažević, gradonačelnik Požege Darko Puljašić, njegov zamjenik Ferdinand Troha, gradonačelnik Lipika Vinko Kasana, gradonačelnik Korčule Andrija Fabris, zamjenk gradonačelnika Bakra, načelnica prijateljske općine Raša Gabrijela Paliska, načelnici općina Brestovac, Čaglin, Jaķšić i Kaptol, Zdravko Mandić, Dalibor Bardač, Ivica Kovačević, Mile Pavičić i zamjenik načelnika općine Jakšić Mile Barišić. Bili su i načelnici općina Đakovačka Satnica, Sibinj, Čačinci i Bedekovčina Željko Šimić, Josip Pavić, Mirko Maleš i Davor Ban.

Svečanost su uveličali svojim dolaskom predstavnici, vojske, policije, vatrogasaca, ustanova i institucija, više različitih udruga, gospodarstvenici, poljoprivrednici, OPG-ovci….

Što se radilo i koji su projekti provedeni i odrađeni u proteklih godinu dana na području općine Velika nešto je više rekao načelnik Vlado Boban kojemu je na toj funkciji već peti mandat.

-Moje kolege će se složit ako kažem da se sada radi više no ikada do sada. U pola ovog mandata napravljeno je više no u protekla četiri mandata. Novom poreznom reformom, novim odlukama vlade, novim načinom preustroja lokalnih jedinica svi osjetimo pozitivne učinke u svojim proračunima. Preko 20 posto je povećanje od izvornog proračuna iz decentraliziranih sredstava koja dolaze u proračun kako bi se moglo raditi više no ikada. No jedna osoba ne može napraviti ništa, projekti su rezultat simbioze svih nas, povezanosti od županijske uprave, ureda za urbanizam do projektanata i ostalih službi i ministarstava – rekao je načelnik Boban nastavljajući kako je u razdoblju od godinu dana učinjeno mnogo te da je mnogo toga i u planu.

-Prije dva mjeseca otvorili smo u Radovancima jedan od najmodernijih društvenih domova, ovih dana uvodimo izvođača radova na teren za izgradnju Reciklažnog dvorišta, projekt vrijedan preko 3,5 milijuna kuna za koji smo osigurali i sredstva i potrebne dokumente. Kao kapitalne radove u ovoj godini bilježimo i sustav odvodnje na relaciji Velika – Požega gdje smo s Hrvatskim vodama, Tekijom i Gradom Požegom uspjeli osigurati sredstva u 100 postotnom iznosu u iznosu od preko 100 milijuna kuna. Zajedno radimo s Kutjevom na projektu aglomeracije Kutjevo – Velika gdje nakon završetka projekta u Trnovcu, projekt ide dalje sa svim ostalim naseljima u općini Velika – istakao je Boban prisjećajući se 2014. godine kada je bio otvaran Dječji vrtića s 50 mjesta, da bi ovih dana krenuli u radove proširenja jer potrebe su daleko veće od postojećih mjesta.

Nadam se kako će do zime ova rekonstrukcija biti dovršena te da ćemo povećati kapacitete za još tri skupine i zadovoljiti sve potrebe. Uz pomoć Fonda za zaštitu okoliša obavili smo energetsku obnovu društvenog doma u samom naselju Velika, u obnovi je trenutno dom u Oljasima, a u pripremi su i drugi projekti. Gotova je plinifikacija naselja Velika, radit ćemo dalje za ostatak općine, a zahvaljujući entuzijastima i privatnom poduzetništvu koje zapošljava stanovništvo mijenjanju se i određene stvari vezane uz gospodarstvo – počeli su i radovi na bazenima. To je veliki pomak i Velika će doista imati svoju budućnost. U planovima za budućnost je nekadašnji objekt pogona Orljave koji će uskoro država dodijeliti općina Velika a općina će te prostore kroz javni poziv ponuditi svima koji žele pokrenuti određeni posao ili obrt. Planiramo pri tom uvesti i novu mjeru za obrtnike gdje će općina financirati kamate kredita koji je podignut za pokretanje posla. Uvjeren sam da kroz sve ove infrastrukturne objekte Velika već zadovoljava kriterije jednog malog grada. Uvjeren sam kako će se taj trend i nastaviti – zaključio je Vlado Boban, načelnik općine Velika.

U ime gradonačelnika i načelnika općina riječi pozdrava i podrške uz sve pohvale na radu uputio je požeški gradonačelnik Darko Puljašić. Obratili su se i pozdrave uputili gradonačelnik Korčule Andrija Fabris i pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška.

U svojstvu izaslanice predsjednika Sabora Republike Hrvatske, gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić iskazala je zadovoljstvo i pozdravila sve nazočne.

-Naš domaćin, načelnik Vlado Boban u svom je izlaganju govorio o sinergiji. Upravo tako, sinergija je ključ preko kojeg može ići dalje. Sinergija mora postojati između općine i županije, Vlade RH i svih drugih institucija i ustanova koja nas nosi dalje – rekla je između ostalog u obraćanju izaslanika predsjednika Sabora Antonija Jozić nastavljajući kako kao čelnici u lokalnim jedinicama samouprava svi oni jako dobro znaju s kojim se odgovornostima nose i koji su pred njima izazovi.

-Svjesni smo ogromne odgovornosti i ulažemo svoje velike napore, veće nego ikad u svom poslu – dodala je naglašavajući kako je poznato što oni trebaju raditi i koliko je potrebno energije kako bi se privukla određena financijska sredstva i uložila u projekte.

Javna priznanja predsjednica Općinskog vijeća Antonija Pavlović, općinski načelnik Vlado Boban i njegov zamjenik Ivo Potočanac, uručili su Nogometnom klubu „Papuk“ Velika koji ove godine slavi 90 godina postojanja, Monika Jelić, članica Taekwndo kluba Velika, koja ostvaruje zapažene rezultate i pobjede na raznim natjecanjima, Park prirode Papuk, Dobrovoljno vatrogasno društvo Velika koje slavi 125 svog neprekidnog rada i Udruga „Veličanka“.

U glazbenom dijelu programa nastupili su članovi Tamburaškog orkestra Osnovne škole Vladimir Nazor iz Trenkova kojeg vodi njihov nastavnik Zvjezdan Marjanović.

Foto: D. Mirković [FGAL id=260428]

Više iz kategorije