Uz obilježavanje Dana grada Kutjeva na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća dodijeljene zahvalnice i priznanja pojedincima i kolektivima: Gradska uprava je pomlađena, spremnija odgovoriti svim izazovima i raditi još više za dobrobit svih nas“ /FOTOGALERIJA/

Autor: S.P./D.K.

Svečanoj sjednici Gradskog vijeća, povodom Dana grada Kutjeva koji se obilježava o blagdanu Male Gospe, prethodilo je polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjesnom groblju kod centralnog križa za sve poginule hrvatske branitelje koji su dali svoje živote za slobodnu i neovisnu domovinu.

Uz domaćine, predsjednika Gradskog vijeća Ivicu Ribičića i gradonačelnika Josipa Budimira vijence su položili i svijeće zapalili, izaslanica predsjednika Sabora RH Antonija Jozić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, predstavnici udruga proisteklih iz Domovinskog rata, Gradskog odbora HDZ-a, općine Tomislavgrad i Zapadno-hercegovačke županije te vojske i policije.

Na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća okupilo se gotovo 200 gostiju i uzvanika kojima je na početku dobrodošlicu poželio i sve srdačno pozdravio predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić.

-Gradsko vijeće grada Kutjeva je u svom radu donijelo niz odluka koje su usmjerene razvoju grada Kutjeva, kako u gospodarskom tako i u društvenom smislu, kako bi naš grad učinili ugodnijom za život te tako privukli i vratili mlade ljude i gospodarstvenike. Kroz niz poticajnih mjera kroz gospodarstvo, uspjeli smo privući i neke ulagače te laganim koracima popunjavamo Industrijsku zonu. U toj namjeri nije dovoljan angažman samo Gradskog vijeća, Gradske uprave te gradonačelnika, veliku odgovornost u svemu tome ima i naša Razvojna agencija ERA. Iako je relativno mlada iza nje stoji dosta projekata i kapitalnih investicija na području Kutjeva, i tako opravdava svoje postojanje – istakao je Ribičić upućujući iskrenu zahvalu na požrtvovnom radu tom mladom timu ljudi, a prvenstveno njihovoj direktorici, gospođi Galić.

-Kutjevo se može pohvaliti i mnogobrojnim sportskim uspjesima u mnogim sportovima, a najviše u nogometu. Pohvalno je da nogometni klub Kutjevo okuplja mlade ljude, našu djecu i miče ih s ulice. Da bi sportaši bili uspješni trebaju imati i adekvatne uvjete za treniranje što im je omogućeno kroz fitness centar i ređene sportske terene – dodao je predsjednik Gradskog vijeća Ivica Ribičić zaključujući kako bi se moglo još štošta spomenuti vezano uz grad Kutjevo i rad Gradskog vijeća te da je najbitnije istaći kako su sve odluke i ostali dokumenti usvojeni gotovo jednoglasno na sjednicama Gradskog vijeća što potvrđuje jednu sinergiju i daje gradonačelniku dobra vjetar u leđa kako bi svi zajedno napravili što više i bolje za grad Kutjevo vodeći računa o ravnomjernom razvoju svih mjesta na području grada.

Između ostalih na Svečanoj sjednici Gradskog vijeća bili su izaslanica predsjednika Sabora Antonija Jozić, pomoćnik ministra regionalnog razvoja i fondova EU Davor Huška, pomoćnik ministra graditeljstva Zdravko Vukić, zastupnik u Hrvatskom saboru Franjo Lucić, požeško-slavonski župan Alojz Tomašević, njegov zamjenik Miroslav Grozdanić, predsjednica Skupštine Požeško-slavonske županije Josipa Miličević, izaslanik gradonačelnika Zagreba Petar Bašić, gradonačelnici Požege i Lipika, Darko Puljašić i Vinko Kasana, zamjenik gradonačelnice Pakraca Marijan Širac, općinski načelnici Čaglina, Kaptola i Jakšića, Dalibor Bardač, Mile Pavičić i Ivica Kovačević, zemjenik načelnika općine Velika Ivo Potočanac, načelnik općine Zadvarje Ivan Krželj predsjednik Općinskog vijeća Tomislavgrad Ivan Vukadin, predstavnici općine Posušje, izaslanik ministra gospodarstva Zapadno-hercegovačke županije Mate Lončar,i kutjevački župnik vlč. Marijan Đukić, vetovački župnik Dražen Akmačić, predstavnici ustanova, institucija, političkog i gospodarskog života s područja grada Kutjeva i šire.

U svom obraćanju, nakon prikazanog filma o gradu Kutjevu i projektima i investicijama koji su provedbi gradonačelnik Josip Budimir osvrnuo se na određene i na neke od njih dao poseban naglasak.

-Osvrnut ću se na one najveće i najvrjednije, a to su projekt izgradnje i opremanja novog dječjeg vrtića, projekt vrijedan oko 10 mil kn, koji je u fazi javne nabave za izbor izvođača, te se njegovom realizacijom rješava jedan od gorućih problema ovoga grada i njegovih naselja, a to je adekvatan prostor za djecu vrtićke dobi, s jasličkom skupinom, koji će biti opremljen najsuvremenijom opremom i prema svim standardima 21. stoljeća. Zatim je tu projekt izgradnje odnosno rekonstrukcije i proširenja sportske dvorane u Kutjevu, vrijedan 24 mil kn, koji je u fazi ishođenja građevinske dozvole. Projekt koji će uz već započete i dijelom realizirane projekte na ŠRC Kutjevo na neki način zaokružiti ulaganja u sportsku infrastrukturu ovoga grada te će tako napokon riješiti problem nedostatka adekvatnih prostora za razvoj amaterskog sporta i rekreacije i građanima dati mogućnost za bavljenje većim brojem različitih sportskih aktivnosti. Projekt aglomeracije Kutjevo vrijedan 40 tak milijuna kuna kojim će se riješiti problem odvodnje otpadnih voda na području grada Kutjeva Te naposljetku, projekt kojega smatram, a vjerujem i znam da nisam jedini, strateškim projektom, ne samo Grada Kutjeva, nego i cijele županije, posebice rekao bih zbog turističke komponente projekta, a to je projekt izgradnje „Kuće Graševine“, vrijedan oko 80-ak mil kn u koji bi aktivno i kao partner trebala biti uključena i Požeško-slavonska županija. Radi se o ogromnome projektu kojim bi bili riješeni mnogi problemi, a Kuća graševine s pripadajućim muzejom i svim popratnim sadržajima,na adekvatan i zaslužen način stavila bi naglasak na našu glasovitu, čuvenu kutjevačku graševinu, kao perjanicu vinogradarske i vinske proizvodnje ovoga kraja – rekao je Budimir dodajući kako su njegov zamjenik i svi njegovi suradnici i djelatnici gradske uprave krenuli od ogromnog minusa i jako nepovoljne polazišne točke.

-Gledajući iz te perspektive, smatram i uvjeren sam da se napravilo mnogo, da su riješeni mnogi problemi i načeti neki drugi koje se sve ove godine, svjesno ili nesvjesno, izbjegavalo i guralo pod tepih. Gradska uprava je pomlađena, rekao bih spremnija odgovoriti suvremenim izazovima i raditi još više i bolje za dobrobit sviju nas. S nekim spomenutim problemima uhvatili smo se u koštac izuzetno jakim gospodarskim programom koji je polučio ogromne rezultate. S ponosom ovdje vidim neke obrtnike i poduzetnike koji su upravo tim programom započeli svoj rast i razvoj. A bit će ih još i više. Preko 2,5 mil kn uloženo je u gospodarstvo, obrtništvo, poljoprivredu i poljoprivrednike s područja grada, u povećanje turističkih smještajnih kapaciteta, od ove godine financirat ćemo i pomalo zapostavljene uzgajivače stoke – dodao je Budimir.

-Tu je i snažni i sveobuhvatni socijalni program, iako se ne time nikako ne volim hvaliti, samo ću spomenuti da su pokriveni svi, od onih najmlađih do najstarijih naših sugrađana, Povećane su naknade za novorođenčad, samo za primjer. Financiraju se udruge i njihovi brojni programi, obnavlja se gradska komunalna infrastruktura, grade se i obnavljaju ceste, ulaže se u sport i sportsku infrastrukturu, u najavi realizacije je i snažni socijalno demografski problem zbrinjavanja, odnosno rješavanja stambenog pitanja za sve mlade obitelji. Time i novim vrtićem, zaista smatram da će se steći uvjeti da Grad Kutjevo postane poželjan grad za život, posebno za život mladih obitelji i njihove djece. Grad je to izuzetno vrijednih i poštenih ljudi dobroga srca i široke duše, velikih i brojnih prirodnih ljepota i grad koji je jako siguran za život, kriminala na sreću gotovo da i nema. Siguran sam da ćemo realizacijom svih navedenih i najavljenih projekata postati sredina poželjna za život, privlačna za ostanak postojećih i dolazak novih budućih sugrađana, te da samo s malo više optimizma i zajedništva možemo postići velike i lijepe stvari – zaključio je Budimir, kojem je Udruga umirovljenika kao zahvalu za sve učinjeno i podršku, prigodno pripremila rukotvorine u zlatovezu.

U ime svih prisutnih načelnika i gradonačelnika Kutjevčankama, Kutjevčanima i gradonačelniku Budimiru prigodnim riječima čestitao je načelnik općine Čaglin Dalibor Bardač. Prigodnu čestitku uputio je i požeško-slavonski župan Alojz Tomašević.

U ime Vlade RH čestitao je izaslanik predsjednika Vlade Andreja Plenkovića i pomoćnik ministra regionalnog razvoja Davor Huška, čestitke je uputila i gradonačelnica Pleternice Antonija Jozić izaslanica predsjednika Hrvatskog.

Prigoda je bila da se u prigodi Dana grada dodijele zahvalnice, priznanja i godišnje nagrade grada Kutjeva. Zahvalnice su primili Kutjevačka udruga mladih, Hrvatsko planinarsko društvo “Vidim”, Obiteljsko poduzeće PSC Ferenčak iz Križevaca, učenik Krešimir Dukmenić i Glazbeni sastav “Šljivova grana” iz Grabarja. Godišnje nagrade primili su Željko Adžić i Drago Hruška.

Foto: D. Mirković [FGAL id=261356]

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: