Uz magnetsku rezonancu u Opću županijsku bolnicu dolaze i dva nova CT uređaja

Autor: DK

POŽEGA – Nabavka nove opreme za Opću županijsku bolnicu Požega, u koju će unutar šest mjeseci biti uloženo gotovo 20 milijuna kuna potvrda je da se vodi briga o bolničkoj ustanovi koja je proglašena kao takvom najboljom u Republici Hrvatskoj. Uz ulaganja u nove uređaje uložit će se dodatna sredstva u uređenje prostora u koje će se smjestiti ta oprema a planu je i kupovanje novih dijelova kako bi se poboljšala kvaliteta dosadašnje opreme koju bolnica koristi.

Zdravko Ronko, saborski zastupnik i predsjednik požeško-slavonskog SDP-a

-Želim upoznati javnost kako smo uspjeli ući u Program zanavljanja medicinske opreme zdravstvenih ustanova Ministarstva zdravlja te da je pokrenut postupak javne nabave za nabavu nova dva 32-slojna CT uređaja za Opću županijsku bolnicu Požega, za lokaciju Požega i lokaciju Pakrac. Vrijednost svakog od tih uređaja iznosi oko 3,5 milijuna kuna. Želja nam je da sa ovim izuzetno moćnim uređajem daleko više unaprijedimo i ovu suvremenu dijagnostičku metodu koja na bezbolan, ne invazivan i siguran način daje preciznu sliku i trodimenzionalni prikaz svakog organa u tijelu – rekao je saborski zastupnik Zdravko Ronko kojem se najviše mogu pripisati zasluge za dobivanjem te nove opreme.

Što se tiče prednosti novih CT uređaja u odnosu na dosadašnje 16-slojne koji trenutno ima Opća županijska bolnica novim se uređajima može snimanje obaviti u dvostruko većem broju slojeva,bolje se uočavaju promjene, skraćuje se vrijeme snimanja, što je iznimno važno u hitnoj službi, brže se postavljaju dijagnoze a samim time dolazi i do bržeg izlječenja.

prof.dr. Željko Glavić, sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Požega

Prema mojim saznanjima i informacijama iz Ministarstva zdravlja RH, u tijeku je nabavka devet CT uređaja 32-slojna za opće bolnice u Hrvatskoj. Dva od navedenih uređaja su za Opću županijsku bolnicu Požega, jedan za lokaciju Požega a jedan za lokaciju Pakrac – istakao je prof.dr. Željko Glavić, sanacijski upravitelj Opće županijske bolnice Požega koji je naglasio kako je prije tjedan dana raspisano javno nadmetanje za jedan uređaj za magnetsku rezonancu 1,5 T za požešku bolnicu te da natječaj traje 40 dana nakon čega slijedi izbor dobavljača, rok isporuke i puštanje u rad.

-Očekujemo da sve može biti završeno do rujna ove godine – ističe prof.dr. Željko Glavić.

Raspisivanje javnog nadmetanja za novi uređaj magnetske rezonance samo je potvrda najave na jednoj od tiskovnih konferencija Zdravka Ronka na kojoj je obznanio rezultat lobiranja za nabavu uređaja vrijednog 10 milijuna kuna.

Prema izjavama gospodina Zdravka Ronka, na zadnjoj konferenciji koju je imao, za sjednicu Sanacijskog vijeća pripremljena je vrlo interesantna odluka.

-Naime stari magnet od 0,35 T, koji je ponavljam 2003. godine kupila također SDP-ova Vlada, a to je bio i prvi magnet jednoj općoj bolnici u RH,  postaje sad suvišan u požeškoj bolnici. Kad se saznalo da Požega dobiva novi MR uređaj , za stari se pojavilo dosta ponuda za otkup od strane kako naših tako i stranih privatnih poliklinika, no  podržat će se prijedlog prof. Glavića da se ovaj uređaj ne prodaje već premjesti na lokaciju Pakrac – ističe Ronko i naglašava kako je to samo nastavak onih novih vjetrova prema Pakracu koje je i kao župan  Požeško-slavonske županije promovirao još 2006. godine.

-Uz određene zahvate ovom uređaju može se jamčiti još 5 godina kvalitetnog rada, a opseg koji ovaj magnet može raditi u tih slijedećih 5 godina je 60% dijagnostike – uglavnom dijagnostike kralježnice, mozga i zglobova a to su i najčešće indikacije za MR pretragu. Potrebno je nabaviti nove zavojnice u vrijednosti cca 300 tisuća kuna te urediti slobodan prostor u Pakracu. Novac nije i ne smije biti problem – dodao je Ronko.

-Magnetska rezonanca koja je do sada radila u požeškoj bolnici nakon razmatranja svih relevantnih podataka, ako rezultat analize pokaže očekivanu korist, biti će premještena u pakračku bolnicu i tamo raditi u sklopu radiološke dijagnostike, uz prethodno uređenje prostora i nabavku novih magnetskih zavojnica – ističe prof.dr.sc. Željko Glavić.

Da pakračka bolnica dosta toga dobiva i da je dobila Ronko naglašava kako se dobivanjem magnetske rezonance dobiva na značaju jer proširuje svoju djelatnost, povećava opseg i kvalitetu usluga, da pacijenti bez duljeg čekanja mogu obaviti tu pretragu bliže mjestu stanovanja, da magnetska rezonanca donosi dobru zaradu bez materijalnih troškova te da je nakon 3 – 4 godine velika vjerojatnost dobivanja novog magneta jer će bolnica imati obučeni kadar što je najvažniji uvjet za dobivanje magneta.

 

 

 

 

 

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »