Uz energetsku obnovu izvode se i drugi radovi u zgradi pleterničke Osnovne škole Fra Kaje Adžića koje financira grad Pleternica u iznosu od gotovo tri milijuna kuna iz vlastitog proračuna /FOTO/

Autor: D.K.

U Pleternici su radovi na energetskoj obnovi zgrade Osnovne škole fra Kaje Adžića. Vrijednost radova je gotovo 16.5 milijuna kuna. Projekt se sufinancira iz Europskog fonda za regionalni razvoj. Sredstva EU su u iznosu 8.55 milijuna kuna dok Požeško-slavonska županija sufinancira radove s 2,5 milijuna kuna. Provedba projekta je od listopada 2018. godine do listopada 2020. godine.

Grad Pleternica sufinancirao je s tri milijuna kuna radove koji nisu koji nisu u sklopu projekta, a odnose se na odvodnju i vodovodnu mrežu.

Obzirom da se radi hidro i toplinska izolacija podova prizemlja bilo je nužno izvršiti rekonstrukciju temeljne kanalizacije i svih odvoda, odraditi  rekonstrukciju instalacija vodovoda te rekonstruirati sve sanitarne čvorove u cijeloj školi uključujući i malu sportsku dvoranu. Osim toga radi se i jedan manji dio elektro radova te izmjena kompletne unutarnje stolarije prizemlja obzirom da je došlo do izmjena visina podova. Uz to sve oličit će se i cijela škola. Svi ti radovi se financiraju iz proračuna grada Pleternice

Druga faza radova koja bi u konačnici trebala obuhvatiti i rekonstrukciju elektroinstalacija, rasvjete, strojarskih radova odnosno grijanja i kotlovnice uključujući i podove kata te ostatak unutrašnje stolarije dio je projekta koji se planira financirati u sklopu programa malih gradova u kojem participira i Pleternica u novom programskom razdoblju 2021.-2027.

-Radovi idu dobrim tijekom, izvode se radovi na fasadi škole, na krovištu, a unutrašnji radovi su skoro završeni, kao i na hidroizolaciji i na termoizolaciji. Trenutno smo u fazi postavljanja završnog sloja na podovima, tijekom sljedećeg tjedna planira se postavljanje vrata i završeni su radovi na postavljanju kompletne stolarije. Započeli smo s radovima 01. ožujka i rok izgradnje je 31. kolovoza, vjerujem da će sve biti spremno za povratak djece u školske klupe – rekao je ravnatelj Hrvoje Galić.

Zamjenik gradonačelnice Pleternice Domagoj Katić izrazio je zadovoljstvo radovima na uređenju u obnovi škole naglašavajući kako je grad sufinancirao radove koji nisu u sklopu projekta, a koji se odnose se na odvodnju i vodovodnu mrežu te da je ukupna vrijednost sufinanciranja bila nešto manje od tri milijuna kuna.

Župan Alojz Tomašević  naglasio je kako je Osnovna škola fra Kaje Adžića nekada imala titulu najveće osnovne škole u Hrvatskoj. Također je najavio pripreme za uspostavljanje jednosmjenskog rada i dnevnog boravka u školi.

-Odluka je ista kao i za sve škole, podići radne standarde i standarde obrazovanja za sve učenike. Ovo je jedno veliko gradilište vrijednosti oko 16 milijuna kuna, a ako ubrojimo sredstva koja su izvan europskog projekta, dobijemo vrijednost oko 20 milijuna kuna, gotovo najveća investicija u školstvu za našu županiju. Zahvaljujem se gradu Pleternici i gradonačelnici Jozić te našem Regionalnom koordinatoru razvoja Županije koja je i nositelj projekta u suradnji sa Županijom koja financira oko 2,5 milijuna kuna. Europska sredstva su 85% nepovratna i na temelju toga uvijek prakticiramo, s europskim sredstvima podižemo standard svih naših objekata. Također našim domaćim izvođačima radova dajemo priliku za posao, da ne moraju ići tražiti posao izvan zemlje. Kroz neko vrijeme ćemo ovdje svjedočiti završnoj konferenciji i otvorenju nove obnovljene škole koja će biti spremna dočekati učenike – rekao je župan Tomašević.

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88