Uz djevičanske čvarke i druge gastro delicije te vrhunske kapljice vina napravljen rezime Vincelova: Druženje potrajalo do „razumnih“ noćno-jutarnjih sati /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

ČLANOVI UDRUGE  KUTJEVAČKE VINSKE CESTE IZ VENJA IMAJU UVIJEK ZANIMLJIVE MANIFESTACIJE

Tradicionalno s odmakom od dvadesetak i više dana u Udruzi kutjevačke vinske ceste slave Vincelovo. Članovi te udruge i njihovi prijatelji okupljaju se u vinskoj kući predsjednika udruge Zvonka Škopeca u Venju gdje se također obavi ceremonijal blagoslova loze.

To je inače eno-gastro susret na kojem se kušaju vina članova udruge i konzumiraju jela posebno pripremljena za tu prigodu. Neizostavna je kobasica od crne svinje kuhana u crnom vinu Kitokretu, čobanac i prasetina. Konzumiraju se i djevičanski čvararci od krmače nerotkinje, po čemu je ova udruga posebno poznata, a koji se običaj njeguje petu godinu za redom koji je predstavljen i u javnosti na pozega.eu portalu.

Dakako da je uz bogati gastronomski stol neizostavna vrhunska vinska kapljica članova udruge obitelji Sontaki, Đurine, Kapetanovića, Škopeca i Razumovića. Uglavnom je riječ o mladim graševinama, a kušala su se i druga sortna vina, te vina starijih godišta.

Ceremonijal blagoslova loze obavlja se po starom kutjevačkom običaju. Za to je iskorištena virnica uz  vinsku kuću. Obred su obavili vinski biskup Fio Kutjevski i vinski fra Kitokret Venjski.

Simbolično rezanje loze i najavu početka radova u vinogradu obavio je vincilir obreda, umirovljeni brigadir Ivan Vukas. Njemu su pomagali Drago Razumović, Miralem Kapetanović i Marko Iličić Soso.

Druženje je potrajalo do „razumnih“ noćno-jutarnjih sati uz pjesmu i gitarsku pratnju Ivice Fistrića, pozntijeg kao biskupa Fio.

Foto: D. Mirković

Flickr Album Gallery Powered By: WP Frank

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »