Uz 1,2 milijuna eura financijsku još je veća funkcionalna vrijednost vatrogasne opreme

Autor: Požega.EU

POŽEGA – Već duži niz godina Vlada austrijske pokrajine Tirol požeško-slavonskim vatrogascima donira vatrogasna vozila i tehničku opremu čime znatno daje veliki doprinos vatrogasnim društvima kojima je određena oprema neophodna u intervencijama spašavanja ljudi i imovine, kako od požara tako i od poplava.

Ovih su dana u posjetu Požeško-slavonskoj županiji predstavnici Vlade austrijske pokrajine Tirol, Peter Logara koordinator za humanitarnu pomoć Vlade Tirola i Klaus Erler zapovjednik i glavni operativac profesionalnih vatrogasaca Vlade Tirola, koji žele sagledati situaciju oko daljnjih potreba i mogućnosti donacija opreme koja je neophodna vatrogasnim jedinicama. Obilaskom dobrovoljno vatrogasnih društava žele se upoznati sa stanjem i korištenjem opreme koju su do sada donirali, a to je 45 vatrogasna vozila i više desetaka vatrogasnih pumpi, agregata i vatrogasne opreme što je u procijenjenoj vrijednosti preko 1,2 milijuna eura.

Gosti iz Tirola posjetili su i Požeško-slavonsku županiju gdje ih je primio zamjenik župana Željko Jakopović na kojem su prijemu bili nazočni predsjednik i zapovjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović i Josip Ugrin.

Željko Petrović predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije.

-Oni su nas nakon šest godina, koliko nam pružaju pomoć, donirali 45 vatrogasna vozila i niz vatrogasnih pumpi, agregata i druge opreme, došli ponovno posjetiti sa željom da obiđu ona društva u kojoj se nalaze vozila i ona oprema koju su donirali, u Lipiku, Pakracu, Brestovcu, Požegi, Jakšiću, Pleternici, Čaglinu, Velikoj, Kaptolu i Kutjevu. Vrijednost te opreme prema našim procjenama je preko 1,2 milijuna eura što je ogromna vrijednost ali je još veća funkcionalna vrijednost. Uz desetak središnjih društava opremili su i znatan broj manjih vatrogasnih društava na čemu im iskazujemo veliku zahvalu. Pri obilasku društava ovih dana oni će utvrditi dodatne potrebe kako bi nastavili sa pomoći. Središnja društva koja budu dobili određenu pomoć imati će na obvezi da pomognu manjim društvima i da im doniraju potrebitu opremu i vozila, ovisno koliku i kakvu pomoć budu dobili – u uvodu na radnom sastanku rekao je Željko Petrović predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije.

Željko Jakopović, zamjenik požeško-slavonskog župana

Iskrenu dobrodošlicu gostima iz Vlade austrijske pokrajine Tirol zaželio je zamjenik župana Željko Jakopović koji je prenio iskrene pozdrave i zahvalnost župana Alojza Tomaševića na svemu što su do sada učili za vatrogastvo u Požeško-slavonskoj županiji. Zamjenik župana Jakopović goste je ukratko upoznao sa poviješću i prirodnim resursima županije želeći im dočarati krajolik koji će ovih dana obići.

-Zbog činjenice da smo dosta mali a može se reći i siromašni neizmjerno samo zahvalni u pomoći pri opremanju vatrogasnih društava jer je evidentno da mi nikako ne bi mogli kupiti materijalno tehnička sredstva za naše vatrogasce što nam je značajno u ukupnom našem razvoju – rekao je Jakopović.

Peter Logara koordinator za humanitarnu pomoć Vlade Tirola i Klaus Erler zapovjednik i glavni operativac profesionalnih vatrogasaca

Peter Logara koordinator Vlade Tirola, dobar poznavatelj prilika vatrogastva u našim krajevima, istaknuo je kako je rad društava veoma dobro organiziran te da treba raditi na unapređenju standarda ponajviše da vatrogasac kao osoba bude što bolje opremljen jer to smatra da je možda nedovoljno. Organiziranost i djelovanje gotovo 900 vatrogasaca sa položenim ispitom i obavljenim liječničkim pregledom, koji djeluju u Požeško-slavonskoj županiji ocjenjuje veoma visokom ocjenom.

Nakon ovog posjeta i sagledavanje stanja potreba vatrogasnih društava u tehničkoj opremi i vozilima mogu se očekivati daljnje donacije neophodno potrebnog što će biti od velike koristi za još kvalitetniji rad kako dobrovoljnih tako i javnih vatrogasnih postrojbi.

Više iz kategorije