Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

UZ 11. GODIŠNJICU PLETERNIČKOG INKUBATORA Održana konferencija na temu „Poduzetništvo kao ključ razvoja ruralnih sredina“

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

Prijavite se da možete ocijeniti galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

PRIJE 2 MJESECA
TEKST: I. Tomić
FOTO: I. Tomić

U multimedijalnoj dvorani IC Terra Panonica u Pleternici održana je konferencija pod nazivom „Poduzetništvo kao ključ razvoja ruralnih sredina“, a organizirana je u povodu 11. godišnjice Poduzetničkog inkubatora PLINK-a. Direktorica pleterničkog Poduzetničkog centra Barbara Rudež predstavila je poduzetništvo kao ključ razvoja Grada Pleternice. Istaknula je kako je tehnologijsko-inovacijski centar s Inkubatorom najvažnije mjesto u gradu za poduzetnike i obrtnike, gdje se susjedi, ruralni proizvođači međusobno susreću, surađuju i razvijaju svoje poduzetničke ideje.

-Tijekom 11 godina Poduzetničkog inkubatora, od 2013. do 2024., bilo je 46 stanara i 206 djelatnika, a održano je 127 okruglih stolova, uz 5123 sata besplatnog savjetovanja i 1688 sati edukacija. Trenutno ima 26 stanara, od čega je 5 u Inkubatoru, 18 je virtualnih i 171 djelatnik. Plink raspolaže s 8 ureda, dvije proizvodne hale ukupne površine 467 kvadratnih metara, te s jednom konferencijskom dvoranom-naglasila je direktorica. O Poduzetničkom inkubatoru, od osnivanja do današnjih dana, prikazan je kratki videofilm.

Pozdravljajući sudionike konferencije, posebno učenike požeške gimnazije i ekonomske škole, županica Antonija Jozić je napomenula kako je ponosna što Pleternica poduzetništvo i razvoj gospodarstva uvijek ističe kao prvi prioritet s kojim se suočava. Zajedno u partnerstvu poduzetnicima, obrtnicima i poljoprivrednicima radi na tome da naši građani ondje imaju radna mjesta i funkcije koje trebaju imati u svojoj sredini.


-Ova konferencija na neki način na svoje mjesto stavlja poduzetništvo kao ključni razlog zašto se ruralne sredine razvijaju. Nijedan nogostup, vodovod i dječji vrtić neće pomoći tome da ljudi ostaju na ovom prostoru, jer ako nemaju radno mjesto i plaću, ako ne odgajati svoju obitelj i djecu, onda je zapravo teško razvijati sredine. Ponosna sam i zato što je pleternički Poduzetnički centar prepoznat kao ustanova i institucija koja je ruka podrške našim poduzetnicima koji dolaze i iz drugih županija, tražeći pomoć i podršku za svoje poslovne ideje-istaknula je županica te je dodala kako poduzetnici možda nose najveći teret razvoja Požeško-slavonske županije, na čemu im zahvaljuje.


Tijekom konferencije održani su paneli čija je tema bila korištenje bespovratnih sredstava kao dodatnog kotačića u razvoju poduzeća, koji omogućuje brži razvoj, nova zapošljavanja i nove dodatne vrijednosti. -Danas ćemo imati priliku iz prve ruke čuti životne priče mladih poduzetnika koji su se odvažili samozaposliti, riskirati i tako pridonijeti gospodarskom razvoju našega grada. Osim njih, s nama su i poduzetnici koji djeluju dugi niz godina, a ulažu u rast i razvoj-kazala je direktorica B. Rudež. Naziv prvog panela bio je “Samozapošljavanje-veliki korak u poduzetništvu”, a svoje iskustvo podijelili su Estera Novak, vlasnica tvrtke ESti Medi-Pedi, Mateja Božić, vlasnica obrta Dizajn by Mateja, Hrvoje Miličević i Tonka Tutić, vlasnici Party Time igraonice, te Nikola Stanišić, vlasnik tvrtke Funky Food.
U sklopu panela pod nazivom „EU projekti-izazov i razvoj“, gradonačelnica Marija Šarić zamolila je paneliste da podijele svoje iskustvo u projektima, ali i općenito o poduzetništvu, s naglaskom na poslovanje u ruralnoj sredini. U ovoj panel raspravi sudjelovali su Mario Brekalo, vlasnik tvrtke Metalpress, Anto Barbarić, vlasnik obrta Microplet, Goran Šutalo, predsjednik Hrvatske gospodarske komore Požega, i Barbara Rudež. Gradonačelnica je pritom naglasila da su mali i srednji poduzetnici glavni nositelji gospodarstva, inovacija, zapošljavanja i društvene integracije.


-Drago mi je što su s nama naši poduzetnici koji će prenijeti svoje iskustvo u radu, koji će nam dati daljnji motiv koji će poduzetnicima početnicima dodatno dati vjetar u leđa. kako bi svi zajedno izmijenili iskustva i gurali se naprijed jer jedino kad se držimo zajedno, možemo ići naprijed, rasti i razvijati se. Grad Pleternica stoji svim poduzetnicima na raspolaganju putem programa razvoja gospodarstva za manja ulaganja koja se planiraju u narednim godinama. Poduzetništvo nam je ključ, radna mjesta su glavna, a onda dolazi sve ostalo. Bez radnih mjesta nema ni boljih uvjeta za naše stanovnike, a mi ćemo i dalje raditi na poboljšanju kvalitete života naših sugrađana. Grad priprema brojne natječaje na koje će se poduzetnici moći prijaviti, ali i za sva ona druga manja ulaganja koja planiraju-poručila je gradonačelnica.
Ocijenite galeriju

Prijavite se da možete ocijeniti ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovu galeriju. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo