Uvjetno sam zadovoljan rezultatom u V. izbornoj jedinici

Autor: D.K.

POŽEGA – Uz zahvalu građanima Požege i Požeško-slavonske županije što su izašli na izbore, time što su iskoristili svoje pravo i odradili svoju obvezu, predsjednik požeško-slavonske Županijske organizacije SDP-a Zdravko Ronko osvrnuo se na tiskovnoj konferenciji na protekle izbore te se posebno zahvalio svima onima koji su prepoznali nastojanja za boljitak građana koalicije na čelu sa Zoranom Milanovićem i koji su toj koaliciji dali podršku.

-Ovo što se jučer desilo, dakle 59 i 59,19 dobro je za Hrvatsku i osobno sam time vrlo zadovoljan. Za SDP je glasalo 788 tisuća dok je za HDZ 746 tisuća. Kada bi im dodali i one 24 tisuće glasova iz dijaspore opet je u Hrvatskoj za opcije SDP-a glasalo više, 17 tisuća nego za HDZ. SDP-ova koalicija protekle je četiri godine sanirala stanje i činila onaj red nakon užasnog nereda i svega onog što je ostalo iza HDZ-a – istakao je Zdravko Ronko naglasivši kako je stvorena osnova da se više nikad ne vrate na staro, jer je s MOST-om kao novom zvijezdom na političkom nebu, to sigurno i zakucano.

-Dakle, povratka na staro nema. Što god bilo i što se god desilo u ovo vrijeme intenzivnih pregovora kojih će biti sigurno je samo jedno da povratka neće biti i da HDZ to neće preživjeti – dodaje Ronko i nastavlja da su što se tiče rezultata na državnoj razini izuzetno zadovoljni obzirom da su morali povlačiti one poteze koji su bili i nepopularni i teški, koji nisu davali odmah i rezultate.

Što se tiče V. izborne jedinice na tiskovnoj je naglašeno kako je ostvareno ono što se predviđalo prije, a to su četiri mandata u Saboru.

-Moram reći da smo dobili gotovo više od 4,5 mandata ali naravno on se ne bilježi jer kroz metodu ne dobivamo peti mandat, ali smo u svakom slučaju dobili više glasova od četiri mandata. Tu je i MOST koji ima dva mandata i oni su snažan korektiv posebno ovdje, što se već i vidi da će biti upravo ovdje za ove naše, da neće biti povratka na staro – ističe Predsjednik požeško-slavonskog SDP-a i nastavlja kako su ga neki pitali kako je sam zadovoljan.

-Uvjetno sam zadovoljan što priznam jer da li smo mogli bolje u V. izbornoj jedinici, možda smo i mogli. Ne tražim opravdanje, ali razlozi zašto možda i nije bio bolji rezultat, možda u činjenici leže i što su bila prevelika očekivanja što ćemo to sve napraviti u Slavoniji, a Slavonija je toliko zaostala kroz razdoblje HDZ-a da se nije moglo riješiti kroz četiri godine našeg mandata. Upravo je to zaostajanje rezultiralo nešto slabijim odazivom birača i podrške našoj koaliciji. Moram reći, što je i vidljivo što smo dalje od zapada prema istoku, što se moglo manje rješavati, uzimajući u obzir da je istok pogodila i humanitarna katastrofa i prirodna katastrofa, mogu reći da je najmanja razlika HDZ-a i SDP-a u Požeško-slavonskoj županiji, odnosno u gradu Požegi, 4% – dodao je Ronko i iznio podatke kako je u Slavonskom Brodu razlika 5%, Županji 16%, Vinkovcima 17%, Vukovaru 22% te u Iloku 30%, a Otoku 41%. -To je upravo onaj razlog kada smo rekli na samom početku, kad je u pitanju očekivanje što možemo učiniti u Slavoniji.

Ronko je naglasio i kako se na njegovo zadovoljstvo pojavila jedna vrlo interesantna opcije, a to je MOST, za kojeg tvrdi da će biti siguran jamac da povratka na staro neće biti.

-Ne moraju jamčiti da Hrvatska raste jer to je tako. Nikad se ne zna u kojekakvim utakmicama koje se odvijaju na izborima moglo se desiti i nešto drugo jer su se neki pokušali vratiti na staro. Moram priznati da je bilo tu još nekih slabosti i soliranja, bilo je i persolizirane kampanje, destabilizacije jedinstva nastupa što je u neku ruku zbunjivalo birače, za što vjerujem da je i to doprinijelo jednom odsustvu broja glasova. Ponavljam još jednom da sam uvjetno zadovoljan kada je u pitanju V. izborna jedinica – istakao je Ronko naglasivši kako je, kad je u pitanju Požega, 38,59 i 34,14%, to najmanja razlika u V. izbornoj jedinici i to 4,45% i kad se tome doda nova opcija MOST koji ima 12,47%, daleko je više građana reklo, kad se to zbroji, gospodo iz HDZ-a nema povratka na staro.

Što se tiče preferencijalnih glasova Ronko ističe kako je zakonodavac pretpostavio takve glasove, odnosno da je dao mogućnost biračima da kroz takve glasove daju glas onima koji preferiraju možda nekog drugog na samoj listi.

-Nije bila intencija zakonodavca da pojedinci sa lista lobiraju, personiliziraju i liječe neke svoje komplekse i ega. Tu je malo bilo problema. Posebno u V. izbornoj jedinici, koja nije specifikum, kroz kampanju posebno u finišu bilo je dijelom narušeno to zajedništvo i važnost liste. Njih se sedam ili osam odlučilo svu svoju energiju utrošiti na to soliranje. Vidjeli ste kako je to prošlo pa su neki ostali tamo gdje su bili, a neki su čak imali i strmoglavi uspon, ali njima na dušu. Fred Matić i ja nismo se bavili time no Fred je obzirom na jaku braniteljsku populaciju u V. izbornoj jedinici dobio veliki broj glasova, a veliki broj glasova dobio sam i ja koji sam dugi niz godina u toj izbornoj jedinici prepoznatljiv – zaključio je Ronko.

Više iz kategorije