Usprkos koroni održana tradicionalna Kestenijada na pleterničkom Trgu bećarca: „Na otvorenom smo prostoru tako da je moguće održavanje distance između izlagača i posjetitelja“ /FOTOGALERIJA/

Autor: DK

Bilo je dileme organizirati ili ne tradicionalnu „Kestenijadu“ u Pleternici koja je ipak organizirana. Širio miris pečenog kestena koji je pozivao Pleterničane i druge prolaznike da ga kušaju kao i druge proizvode koji su bilu na štandovima u ponudi.

-Imali smo dilemu ići ili ne u organizaciju jedne ovakve manifestacije koju već tradicionalno organiziraju Pleternički Čoraci uz potporu grada Pleternice. Odlučili smo da organiziramo Kestenijadu uz manji broj izlagača. U konačnici na otvorenom smo prostoru tako da je moguće održavanje distance između izlagača i posjetitelja. Kao što vidimo to je jako smanjeno ali pozitive nam sigurno treba u ovo doba korone ne samo zbog nje i epidemioloških razloga već i zbog ekonomske, a u konačnici i političke. Trebamo se okrenuti jedni drugima i radu ruku svojih. Kao što vidite danas su ovdje oni koji rade, proizvode i plasiraju svoje proizvode na tržište, posebice oni iz segmenta poljoprivrednih proizvođača. S druge strane ovdje su i udruge koje i postoje zbog toga, okupljaju se radi zajedničkog cilja i ostvarenja svojih programskih aktivnosti. Za vrijeme korone smo puno pričali o važnosti poljoprivredne proizvodnje posebice one lokalne što ljudima polako i prihvaćaju – rekla je Antonija Jozić naglašavajući kako se manifestacija održava na Trgu bećarca o kojem je nedavno napisano u jednom časopisu u kojem se provukla dvojba o tome treba li Trg bećarca postati mjesto življenja.

-Trg bećarca je novi trg i mjesto na kojem se nikad na ovom mjestu nije okupljalo na ovaj način. Prije je naš centar bio ispred Gradske uprave i naše glavne ulice kako smo ju zvali. S izgradnjom trga sav fokus preselio se ovdje. Uvjerena sam da su Pleterničani i svi drugi stanovnici iz okolnih mjesta centralno mjesto za okupljanje, a takav dojam imaju i svi oni koji prolaze kroz Pleternicu. I sama često prolazim ovuda i vidim da se na ovom mjestu djeca druže, da ljudi šetaju, sjede na klupama, razgovaraju…. Ovaj trg živi, ne onoliko koliko smo željeli. Uvjeren sam kada ova situacija s koronom prođe da će trg živjeti kao što je živio i na snimanju Lijepom našom.  

Komentiraj: