Uspon veličkih planinara na Marmoladu ostat će u dugom pamćenju (FOTO)

Autor: S.P.

VELIKA – Članovi Planinarskog društva “Mališćak” iz Velike proteklog vikenda boravili su u Dolomitima gdje su iskusili jedinstveni doživljaj uspona na Marmoladu- kraljicu Dolomita. “Dugo smo planirali ovaj izlet na Dolomite koji slove za najljepše planine na svijetu. Bio je to izlet ispunjen ljepotom ali i adrenalinom jer ledenjaci zahtjevaju puno poštovanja i opreza,” naglasio je Antun Lukačević,  jedan od peteročlane “dolomitske” ekipe PD Mališćak.

Izlet je organizirao Tomislav Jurić, a uz Antuna tu su bila i dva pridružena člana – Matej Prpić iz Švicarske i Matej Jurić iz Njemačke. “Skupili smo se u Dolomitima kod jezera Lago di Fedaia i krenuli uspinjačom do planinarskog doma Rifugio Pian dei Fiacconi  na visini od 2600 metara. Tamo smo prenoćili i drugi dan smo krenuli u uspon preko ledenjaka i feratta prema najvećem vrhu Dolomita – Marmolada – visokom 3343 metra, a  spustili smo se drugom stazom preko preko jednog pomalo opasnog ledenjaka punog pukotina gdje smo prenoćili i potom krenuli kući. Već nekoliko godina razmišljamo o Dolomitima i ovo je bio trodnevni izlet koji smo dugo pripremali. Velički planinari naime svake godine planiraju visokogorske izlete, na planinama iznad 3 tisuće metara visine, tako da smo ovo doista dugo planirali.Prije dvije godine išli smo u Austriju, lanjske godine išli smo na talijanski Grand Paradiso koji je naš prvi četiritisućnjak kojeg smo osvojili, tako da smo se ove godine odlučili za Dolomite koji slove za najljepše planine na svijetu,” rekao nam je Antun.

Nakon svega, kaže,  dojmovi su prelijepi, ali ipak je to bio izlet za iskusne planinare “Bila je to i prava pustolovina jer ledenjacima se mora pristupati s puno poštovanja i opreza. To je druženje, doživljaj i iznimno iskustvo,” priča nam Antun dodajući kako su takve pustolovine dio planinarskog života. “Prije dva tjedna bili smo na Učkoj, usput smo se okupali, posjetili Opatiju, a sada planiramo glavni izlet našeg društva bit će posjet Dinari koji ćemo organizirati za kraj kolovoza. Postoje planovi i za zimske uspone, možda čak i u slovenske Alpe što je još uvijek ambiciozno ali pomalo sakupljamo iskustva, putujemo, planinarimo i uživamo,” zaključio je Antun.

Planinarsko društvo “Mališćak” ima ukupno oko 60 članova pri čemu je 40 domaćih članova, uz jednu sekciju iz Zagreba koja broji 20-tak članova. Ukoliko se netko želi pridružiti vrijednim veličkim planinarima, oni se sastaju svakog petka u 22,00 sata u prostorijama Općine Velika i rado će vas primiti, a kontak možete potražiti i na njihovoj web stranici pd-maliscak.net

A. Lukačević (privatni album)

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: