Uspješni i zapaženi rezultati male ali vrijedne Vatrogasne zajednice (FOTO)

Autor: V.P.

POŽEGA – Održana je Skupština Vatrogasne zajednice grada Požege. koja je prije šest godina osnovana u čijem sastavu su DVD Požega, Javna vatrogasna postrojba Grada Požege i DVD Gornji Emovci. Među ostalim uzvanicima na Skupštini su bili nazočni predsjednik VZ Požeško-slavonske županije Željko Petrović, zapovjednik VZ Mario Ugrin, predsjednik VZ Požeštine Zvonko Jurić, a u ulozi izaslanika požeško-slavonskog župana bio je Željko Obradović.

Na početku Skupštine potpredsjednik Ivan Vlahović pročitao je Izvješće o radu predsjedništva VZ Grada Požege za 2015. godinu.

– Tijekom 2015. godine su pripadnici vatrogasnih postrojbi sastavnica Vatrogasne zajednice Grada Požege, sudjelovali na osposobljavanjima za vatrogasna zvanja i specijalnosti u organizaciji VZ Požeško-slavonske županije. Tijekom protekle godine pripadnici članica Zajednice pohađali su programe osposobljavanja za vatrogasna zvanja, te je u protekloj godini izvršeno osposobljavanje 16 polaznika po Programu osposobljavanja pučanstva za provedbu preventivnih mjera zaštite od požara, gašenje požara i spašavanje ljudi i imovine ugroženih požarom u trajanju 8 nastavnih sati. Osposobljavanje 16 polaznika iz HZMO – Područni ured Požega proveli su predavači Vatrogasne zajednice Grada Požege, inače djelatnici Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege. Paralelno sa svim ovim aktivnostima vođena je i posebna skrb o nabavci nedostatne skupne i osobne opreme članica Vatrogasne zajednice Grada Požege, te servisiranju, popravku i nabavci različite opreme, sukladno financijskim planovima, zahtjevima struke i pozitivnim zakonskim propisima – rekao je potpredsjednik Vlahović.

Zapovjednik Zdenko Mautnerkoji je istakao kako VZ Grada Požege ima na raspolaganju 57 operativnih vatrogasaca, i to DVD Požega 27, DVD Gornji Emovci 10 i JVP Požega 20 koji zadovoljavaju zakonske uvjete koji se tiču opremljenosti osposobljenosti i imaju važeći liječnički pregled te potrebnu osobnu zaštitnu opremu.

-U 2015. godini na području VZ Grada Požege zabilježeno je ukupno 476 intervencija. Od toga bilježimo sudjelovanje pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Grada Požege na ukupno 402 intervencija i događaja. Pripadnici DVD Požega bili su na 74 intervencije i događaja, a pripadnici DVD Gornji Emovci tijekom 2015. godine nisu imali evidentiranih intervencija. JVP grada Požega bilježi 57 požarnih intervencija od čega 26 na građevinskim objektima, 5 na prometnim sredstvima i 26 na požarima otvorenog prostora, 81 tehničku intervenciju (ispumpavanje vode, otvaranje stana, spašavanje iz dizala, uklanjanje prepreka i sl.), 4 akcidenta (zatvaranje plina i mjerenje prisutnosti otrovnih i zapaljivih plinova u prostoru), 260 ostale intervencije, usluge odnosno događanja (lažne dojave, prijevozi vode, izvidi i usluge) od toga 100 osiguranja (kazališne predstave i raznih skupova). DVD Požega bilježi 5 požarnih intervencija od toga 1 na građevinskim objektima, 2 na prometnim sredstvima i 2 na požarima otvorenog prostora, 45 tehničkih intervencija, 22 ostale intervencije, usluge odnosno događanja od toga najviše osiguranja skupova poput Aurea festa, moto utrke i druga događanja u našem gradu. Od gore spomenutih intervencija na 17 intervencija zajedno su sudjelovali pripadnici JVP grada Požege i DVD Požega i to na požarima 4 puta, na tehničkim intervencijama 11 puta, na osiguranjima 2 puta. Sve ostale intervencije su članice zajednice obavljale samostalno – rekao je Mautner.

Financijsko izvješće i financijski plan za 2016./2017. pročitao je Šimun Miletić, te je naglasio da zajednica godišnje raspolaže s oko 622 tisuća kuna.

Više iz kategorije