Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Oni su uspješni mladi poljoprivrednici. Upoznajte ih!

PRIJE 7 GODINA
TEKST: Požega.EU

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Oni su uspješni mladi poljoprivrednici. Upoznajte ih! Požega.eu | Oni su uspješni mladi poljoprivrednici. Upoznajte ih!

PRIJE 7 GODINA
TEKST: Požega.EU

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

POŽEGA - U moru vijesti o iseljavanju mladih iz Hrvatske, Poljoprivredna televizija donosi nam priče o onima koji su odlučili ostati i iskoristiti ono najvrjednije što Hrvatska ima – plodnu zemlju.

Od ove nedjelje, 17. prosinca, započinje emitiranje serijala emisija Young Village Folk koje gledateljima donose priče o najuspješnijim mladim poljoprivrednicima iz nekoliko zemalja članica Europske unije, uključujući i Hrvatsku. Emisije su na rasporedu nedjeljom od 20:40 sati, utorkom od 18:40, četvrtkom od 19:45 te subotom od 20:15 sati. Matija i Ivana Panić iz Vrbove u blizini Nove Gradiške već su imali gotovo spakirane kofere za odlazak u Austriju kada su odlučili još malo odgoditi selidbu. Oboje su zaljubljenici u prirodu i zdrav način života pa im je odabir da se ’bace’ u poljoprivredu došao sasvim jednostavno. Proučili su tržište i zaključili da u Hrvatskoj nedostaje uzgajivača dunje, a potražnje ima. Tako su oni danas, samo četiri godine od odluke da ipak ostanu u Lijepoj Našoj, vlasnici najvećeg nasada ovog mirisnog zlatnog ploda.

Najljući hrvatski mladi poljoprivrednik – Goran Vrabec – najbolji je primjer kako dobra ideja u kombinaciji s napornim radom i iznimnom voljom donosi uspjeh. Goran je vlasnik OPG-a, dizajner, webmaster i poduzetnik u punom smislu te riječi. U okolici Zagreba bavi se uzgojem ljutih papričica i proizvodnjom široke palete ljutih artikala, poput umaka, ajvara, senfa… Svoj poljoprivredni hobi pretvorio je u prepoznatljiv brend koji već osvaja i inozemno tržište.

Samo 9% mladih poljoprivrednika U Europskoj uniji samo se 7% mladih osoba bavi poljoprivredom, a u Hrvatskoj 9%. Iako iznad europskog prosjeka, ove brojke i dalje su poražavajuće. Gotovo 85% površina Hrvatske su ruralna područja, naša zemlja je plodna, a klima povoljna za uzgoj raznih kultura. Dakle, glavni uvjeti za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju su zadovoljeni, ali nažalost i dalje svjedočimo mnogim zapuštenim i neobrađenim zemljištima te selima bez mladih stanovnika.

Hrvatska mora bolje koristiti prirodne resurse koje ima, moramo sami za sebe proizvoditi zdravu i ekološku hranu, a poljoprivreda mora postati jedna od glavnih gospodarskih grana. Da bismo to postigli, potrebni su nam mladi, obrazovani i motivirani ljude koji će svojim znanjem, radom i inovativnim pristupom razvijati agrarni sektor i stvarati nova radna mjesta, a prvenstveno sebi osigurati kvalitetan život, bez potrebe za selidbom izvan države.

Matija, Ivana i Goran dokaz su da se može, da je kroz poljoprivredu itekako moguće razviti unosan posao. Njihove, ali i priče mladih poljoprivrednika iz Slovenije, Bugarske, Finske, Švedske i Danske pogledajte u serijalu emisija Young Village Folk u programu Poljoprivredne televizije.

Emisije su na rasporedu nedjeljom od 20:40 sati, utorkom od 18:40, četvrtkom od 19:45 te subotom od 20:15 sati. Cijeli program Poljoprivredne TV uživo se prenosi na web stranici televizije pa je gledatelji mogu gledati i na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu.

Poljoprivredna televizija dostupna je na: MAXtv(kanal 504), Vip TV, B.net TV, Amis TV(shema 70+, kanal 621), te Iskon TV(kanal 710), te u Bosni i Hercegovini na HOME.TV (kanal 15).Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo