Oni su uspješni mladi poljoprivrednici. Upoznajte ih!

Autor: poljoprivredna tv

POŽEGA – U moru vijesti o iseljavanju mladih iz Hrvatske, Poljoprivredna televizija donosi nam priče o onima koji su odlučili ostati i iskoristiti ono najvrjednije što Hrvatska ima – plodnu zemlju.

Od ove nedjelje, 17. prosinca, započinje emitiranje serijala emisija Young Village Folk koje gledateljima donose priče o najuspješnijim mladim poljoprivrednicima iz nekoliko zemalja članica Europske unije, uključujući i Hrvatsku. Emisije su na rasporedu nedjeljom od 20:40 sati, utorkom od 18:40, četvrtkom od 19:45 te subotom od 20:15 sati. Matija i Ivana Panić iz Vrbove u blizini Nove Gradiške već su imali gotovo spakirane kofere za odlazak u Austriju kada su odlučili još malo odgoditi selidbu. Oboje su zaljubljenici u prirodu i zdrav način života pa im je odabir da se ‘bace’ u poljoprivredu došao sasvim jednostavno. Proučili su tržište i zaključili da u Hrvatskoj nedostaje uzgajivača dunje, a potražnje ima. Tako su oni danas, samo četiri godine od odluke da ipak ostanu u Lijepoj Našoj, vlasnici najvećeg nasada ovog mirisnog zlatnog ploda.

Najljući hrvatski mladi poljoprivrednik – Goran Vrabec – najbolji je primjer kako dobra ideja u kombinaciji s napornim radom i iznimnom voljom donosi uspjeh. Goran je vlasnik OPG-a, dizajner, webmaster i poduzetnik u punom smislu te riječi. U okolici Zagreba bavi se uzgojem ljutih papričica i proizvodnjom široke palete ljutih artikala, poput umaka, ajvara, senfa… Svoj poljoprivredni hobi pretvorio je u prepoznatljiv brend koji već osvaja i inozemno tržište.

Samo 9% mladih poljoprivrednika U Europskoj uniji samo se 7% mladih osoba bavi poljoprivredom, a u Hrvatskoj 9%. Iako iznad europskog prosjeka, ove brojke i dalje su poražavajuće. Gotovo 85% površina Hrvatske su ruralna područja, naša zemlja je plodna, a klima povoljna za uzgoj raznih kultura. Dakle, glavni uvjeti za uspješnu poljoprivrednu proizvodnju su zadovoljeni, ali nažalost i dalje svjedočimo mnogim zapuštenim i neobrađenim zemljištima te selima bez mladih stanovnika.

Hrvatska mora bolje koristiti prirodne resurse koje ima, moramo sami za sebe proizvoditi zdravu i ekološku hranu, a poljoprivreda mora postati jedna od glavnih gospodarskih grana. Da bismo to postigli, potrebni su nam mladi, obrazovani i motivirani ljude koji će svojim znanjem, radom i inovativnim pristupom razvijati agrarni sektor i stvarati nova radna mjesta, a prvenstveno sebi osigurati kvalitetan život, bez potrebe za selidbom izvan države.

Matija, Ivana i Goran dokaz su da se može, da je kroz poljoprivredu itekako moguće razviti unosan posao. Njihove, ali i priče mladih poljoprivrednika iz Slovenije, Bugarske, Finske, Švedske i Danske pogledajte u serijalu emisija Young Village Folk u programu Poljoprivredne televizije.

Emisije su na rasporedu nedjeljom od 20:40 sati, utorkom od 18:40, četvrtkom od 19:45 te subotom od 20:15 sati. Cijeli program Poljoprivredne TV uživo se prenosi na web stranici televizije pa je gledatelji mogu gledati i na svom računalu, pametnom telefonu ili tabletu.

Poljoprivredna televizija dostupna je na: MAXtv(kanal 504), Vip TV, B.net TV, Amis TV(shema 70+, kanal 621), te Iskon TV(kanal 710), te u Bosni i Hercegovini na HOME.TV (kanal 15).

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci:

Translate »