Požega.eu
Promjena teme
Prijava
Pretraži Požega.eu

Uspjeh učenice Ekonomske škole Požega na međunarodnome natjecanju u Njemačkoj

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: mr. Martina Budimir, prof.

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prilagodba teksta
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED
Požega.eu | Uspjeh učenice Ekonomske škole Požega na međunarodnome natjecanju u Njemačkoj Požega.eu | Uspjeh učenice Ekonomske škole Požega na međunarodnome natjecanju u Njemačkoj

Učenica 1.h razreda Ekonomske škole Požega HELENA PREVIŠIĆ na međunarodnome je natjecanju „Begegnung mit Osteuropa“ osvojila posebnu nagradu.

PRIJE 1 MJESEC
TEKST: mr. Martina Budimir, prof.

Prilagodba teksta ▼
VELIČINA SLOVA
RAZMAK IZMEĐU SLOVA
RAZMAK IZMEĐU RIJEČI
PRORED

Natjecanje „Begegnung mit Osteuropa“ već 71. godinu zaredom organizira Ministarstvo kulture njemačke Savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija i Vlada u Münsteru. Cilj je natjecanja suradnja njemačkih škola i škola Srednje i Istočne Europe, promicanje ideje „Europa bez granica“ i kulturalne raznolikosti Europe u svrhu razvoja tolerancije i međukulturalnog dijaloga. Natjecanje pomaže u prevladavanju granica u glavama ljudi, a učenice/ke potiče na promicanje europske ideje. Radni je jezik natjecanja njemački. Ovogodišnji je moto natjecanja „HEUTE aus GESTERN für MORGEN“. Na natjecanju je ove godine sudjelovalo 4.760 djece i mladih, od kojih 821 iz zemalja Srednje i Istočne Europe. Ukupno su sudjelovale 222 škole, od čega 68 iz zemalja Srednje i Istočne Europe, a ostale iz Savezne pokrajine Sjeverna Rajna i Vestfalija.


Ekonomsku školu Požega ove je godine predstavljala učenica 1.h razreda HELENA PREVIŠIĆ. Učenici je mentorica bila mr. Martina Budimir, prof. Helena je odabrala temu 2.3 Faszination Kunst: Express yourself. Tema je ponuđena povodom 150. godišnjice rođenja umjetnika Otta Müllera koji je na svojim djelima često prikazivao povezanost čovjeka i prirode. Kako slikarstvo Otta Müllera pripada ekspresionizmu, Helenin je zadatak bio fotografirati se u prirodi, i to u situaciji u kojoj je povezana s prirodom i uronjena u nju. Fotografiju je zatim trebalo obraditi na takav način da podsjeća na ekspresionistička likovna djela. Fotografiju je pritom bilo dopušteno obraditi digitalnim alatima ili tiskati i urediti je bojama. Dodatno je trebalo i opisati postupak, ideju i poruku rada.


Helena je poslala čak dvije fotografije koje je obradila najprije digitalno, a zatim drvenim bojama. S obzirom na to da su ekspresionisti stvarali tijekom Prvog svjetskog rata, prva fotografija prikazuje djevojku koja na snijegom prekrivenom polju čeka i tuguje za svojim bližnjima. Snijeg je natopljen krvlju. Uz fotografiju, Helena je opisala osjećaje djevojke koja usprkos ratu, neizvjesnosti i neposrednoj opasnosti kiti božićnu jelku. Kroz drugu je fotografiju ispričana je priča djevojčice koja kao žrtva vršnjačkog nasilja utjehu traži u prirodi jer priroda ne osuđuje i priroda vraća dobrim ako se prema njoj ophodimo s pažnjom.


Helena je dala izraditi šalice s motivima svojih fotografija, a dodatnu vrijednost njenome radu donijela su dva kaleidoskopa s motivima njenih fotografija. Za izradu kaleidoskopa inspirirao ju je akvarel ekspresionista Fritza Fuhrkena „Zerstörte Stadt“ iz 1918. godine. Ovaj je zadatak bio pravi izazov jer je trebalo raditi s različitim materijalima koji nisu u svakom trenutku slušali autoričine želje i zamisli. Tim više je konačni rezultat izazvao oduševljenje. Uz sve navedene komponente rada, Helena je sastavila opširan opis cijeloga projekta u kojem je na njemačkome jeziku dokumentirala sve korake. Helenu je stručni žiri sastavljen od niza nastavnica/ka, sveučilišnih profesorica i profesora, umjetnica/ka i medijskih stručnjakinja i stručnjaka nagradio posebnom nagradom (Sonderpreis).


Profesorica Budimir učenice/ke za ovo natjecanje priprema od školske godine 2010./2011., a u posljednjih četrnaest godina učenice/i kojima je mentorica, devet su puta osvojile/i pobjedničku nagradu u svojoj kategoriji (Siegerpreis). Već su tri učenice i jedan učenik do sada ukupno pet puta uspjele/i osvojiti i glavnu nagradu (Landessiegerpreis). Dvije su godine ukupno tri učenice osvojile posebno priznanje, tj. posebnu nagradu (Sonderpreis). Sve sudionice i svi sudionici zaslužuju svaku pohvalu i čestitke za opsežne i kreativne projekte, za umjetnički izražaj i za primjenu znanja njemačkoga jezika. Rad na projektima traje i po nekoliko tjedana i izvrsna je prilika za primjenu znanja stranoga jezika, ali i za pokazati svoje talente.
Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

POŽEGA VREMENSKA PROGNOZA
Izdvojeno
Novo