Uskrsni je doručak svih doručaka, tradicija koja se ne zaboravlja…..

Autor: DK

Svježi sir, mladi luk i češnjak, rotkvica, kuhana jaja, hren, šunkica s kosti, rolana pa zavijena u mrežicu, a tek kulen i još mnogo toga… Uskrsni stol tradicionalno je prepun prve proljetne hrane, ali i komada mesa koji su se čuvali za ovu prigodu, točnije dan kada se obitelji okupljaju za doručkom svih doručaka.

Dok svi poznaju mirisne ružičaste šunkice narezane na ploške ili one pečene u tijestu koje vire iz zlaćane kore, manje je poznato da se i kulen, poslastica koja je obilježila slavonsku gastronomsku scenu, također kuha, i to upravo za uskrsni doručak. – Slavonska je gastronomija toliko različita koliko je i bogata. Dok oko Osijeka i u Baranji našu najpoznatiji poslasticu poznaju kao suhi kulen, u zapadnoj Slavoniji, oko Broda i Požege, uživamo u – kulinu – objašnjava Tomislav Galović, naš najpoznatiji proizvođač kulena koji je tu suhomesnatu poslasticu i brendirao.

Osim što je razlika u jednom glasu/slovu, način pripreme gotovo je identičan, a svaka obitelj ima svoju malu tajnu i omjere koliko začina staviti u deliciju koja je mjesto pronašla na policama luksuznih gourmet butika, i to uz bok najskupljim španjolskim i talijanskim pršutima – San Daniele, Jamon Iberico, Pata Negra…

– U Slavoniji je danas ostalo vrlo malo mjesta u kojima se kulin priprema na ovaj način i upravo zato ustrajemo na tome da ga svake godine kuhamo – objašnjava Galović.

– Kulin koji se kuha za Uskrs je mlad, napravljen najviše prije tri mjeseca pa se nije ni osušio, niti je pretjerano dimljen. Kuha se u bakrenom kotliću na otvorenom ili na peći na drva, a uz njega se u istoj vodi krčka i šunka. Njoj treba nešto dulje, no kulinu oko sat. Obvezno ga treba ostaviti u vodi dok se ne ohladi kako bi se sokovi vratili u meso – objašnjava Galović.

Ovako pripremljen kulin reže se na nešto deblje ploške jer je meso mekano. Servira se uz šunku, tvrdo kuhana jaja, mladi luk i hren, a trebao bi potrajati, ako je to moguće – do mladog Uskrsa. I dok su kulen i kulin podijelili Slavonce, kuhana šunkica se proširila po stolovima cijele regije.

Od šunke do fritaje. Pravilo za njezinu pripremu zna svaka domaćica, a ono glasi da se ovaj lijepi komad mesa kuha jedan sat po kilogramu težine. Društvo su joj, ovisno o regiji, sol, papar u zrnu ili lovorov list. No, uz more su je, jer gušti su gušti, istisnuli pršut i panceta. O popularnosti jaja koja prate uskrsne gozbe govori i sve zastupljenija – fritaja. Od Istre gdje je najčešće pripremaju sa šparogama ili tartufima pa do Dalmacije gdje su joj podloga kapula i panceta. Uz ovakvu ponudu teško je ostati gladan.

Foto: Ilustracija, Glas hrvatske

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: