Uprava Kutjeva d.d. uputila otvoreno pismo ministru poljoprivrede: Vina iz uvoza ne podliježu nikakvoj kontroli

KUTJEVO – Uprava Kutjeva d.d. na čelu sa Mladenom Pavićem poslala je otvoreno pismo ministru poljoprivrede Tomislavu Tolušiću u kojem ga poziva da se što prije uvede reda pri uvozu vina jer su evidentne brojne nepravilnosti posebice što domaći proizvođači vina nisu u ravnopravnom položaju u odnosu na proizvođače u trećim zemljama čije se vino u hrvatsku uvozi u ogromnim količinama.

Otvoreno pismo prenosimo u cijelosti:

Poštovani gospodine ministre,

Uprava Kutjeva d.d. pomno prati situaciju s nadzorom kontrole mesa na hrvatskom tržištu, jednako kao i domaća javnost zgroženi smo analizama veterinarskih inspektora i zatečenim stanjem.

Ovim putem izražavamo punu potporu Vašim nastojanjima da zaštitite zdravlje potrošača kao i važno nacionalno pitanje ali i domaće proizvođače koji pritisnuti uvozom gube tržišnu utakmicu.

Kutjevo d.d. kao proizvođač i mesa i vina pozdravlja sve Vaše aktivnosti očekujući jednak pristup i tržištu vina u Hrvatskoj.

Trenutna situacija sa uvozom vina iz trećih zemalja bez kontrole također ugrožava zdravlje potrošača, u podređen položaj stavlja domaću proizvodnju i nanosi ogromne štete vinskom sektoru i nacionalnoj ekonomiji. Vino domaćih proizvođača prije stavljajnja u promet nadzire HCPHS odnosno Zavod za vinarstvo i vinogradarstvo, dok uvozno vino ne prolazi nikakve kontrole.

Procjena je da će uvoz takvog vina u 2016. godini premašiti 25 milijuna litara što čini trećinu domaće proizvodnje.

Napominjemo kako je uvoz takvog vina u privilegiranom položaju u odnosu na domaće proizvođače jer ono ne prolazi kontrole prije stavljanja na tržište.

Očekujući reakciju Vaših službi primite izraze osobitog poštovanja,

Uprava Kutjeva d.d.

0 Comment