Uporni i ustrajni na pješačkom hodočasničkom putu prema Voćinu: Željko Marjanović 24. godinu za redom na 90-kilometarskom hodu iz Davora u Voćin /FOTO/

Autor: DK

I ove se godine u cik zore zaputilo gotovo 60 hodočasnika iz Davora na svoj 90 kilometarski pješački hod u zagrljaj Nebeskoj Majci Voćinskoj.

U nešto pojačanom sastavu odvažili su se poći unatoč vrućem i sparnom vremenu, a jednu od grupa na čelu sa Željkom Marjanovićem iz godine u godinu, kao novinari i njihovi prijatelji, dočekujemo, s njima se susretnemo u Gradskim Vrhovcima i ponudimo im okrjepu kako bi što lakše došli do konačnog cilja.

Vesela je to grupa, u duhu sabrana, vjernički raspoložena, koja ne odustaje niti posustaje jer znaju zbog čega i kome ususret idu. Oni svoje nakane na 90-kilometarskom putu u svom srcu nose i prinose svojoj Nebeskoj Majci Voćinskoj kojoj se preporučuju i traže utjehu kako za sebe tako i za svoje najmilije.

Jutros u četiri sata, nakon podijeljenog blagoslova u davoračkoj župnoj crkvi zaputili su se utabanim stazama, a za izdvojiti je njih nekoliko koji bilježe hod istim predjelima, neki 10 i više godina, a Željko Marjanović hodočasti 24 godine za redom  iz Davora u Voćin.

U grupi koju smo susreli su uz Željka Marjanovića bili Silvija Ciprić, Ivana Jurčević, Nada Matošević i Zdenka Gelemanović, Marija Filipović, Marin Štivin, Josip Simić, Mario i Ivica Blažić, Josip Svađumović, Blaž Gelemanović, Mladen Ciprić, Dario Dakić, Slaven Benić, Tomislav Svađumović i Matija Ciprić.  

U zajedništvu će se zaputiti s drugim hodočasnicima iz Požege, nakon blagoslova u Crkvi sv. Lovre, prema Stražemanu, već poznatom odredištu i prihvatnom mjestu pješaka Voćinskih hodočasnika. U Stražemanu gotovo svi hodočasnici imaju smještaj kod obitelji, u njihovim kućama, kod kojih su svake godine dobro došli i dragi su gosti. Neki od hodočasnika spavaju u vrećama u crkvi i tako dočekaju jutro i polazak prema Voćinu koji je 21.kolovoza u 5 sati nakon primljenog blagoslova kojeg će u ulozi stražemanskog župnika četvrtu godinu podijeliti vlč. Robert Mokri.

To jutro na sam blagdan Gospe Voćinske u Stražemanu se okupe brojni hodočasnici pješaci iz gotovo svih župa Požeštine i Posavine koji do Straženama dođu organiziranim ili vlastitim prijevozom i u hodočasničkoj koloni hode prema svom odredištu, Svetištu Majke Božje Voćinske.

Darko Štivin, inače iz Davora, jutros se u dva sata iza ponoći biciklom zaputio iz Siska gdje je na privremenom radu. Svojim se župljanima i prijateljima priključio u Gradskm Vrhovcima.

Za trojicu hodočasnika koji hode prema Voćinu iz Davora, Željka Marjanovića, Josipa Simića i Tomislava Svađumovića ovo je jedna od kraćih hodočasničkih staza. Njih su se trojica odvažili hoditi Majci Božjoj Trsatskoj koji je put dugačak gotovo 350 kilomatara na kojem su bili 10 dana.

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: