Unatoč upozorenjima neodgovorni pojedinci pale vatru na otvorenom

Autor: D.K.

POŽEGA – Ekstremni klimatski uvjeti pogoduju većem broju požara na otvorenom prostoru čega smo ovih dana svjedoci i to sve zbog neodgovornosti pojedinaca koji se ne pridržavaju izrečenih uputa i zabrana.

Iz policijskog izvješća doznajemo kako je jučer došlo do dva požara, u Darkovcu kod Čaglina i Velikoj.

U ponedjeljak, 20. srpnja 2015. godine, oko 12.15 sati, u Velikoj, u Ulici Hrvatskih branitelja, u zapuštenom vrtu u vlasništvu 63-godišnjaka, na neutvrđeni način je došlo do požara prilikom čega je izgorjela suha trava i nisko raslinje. Istoga dana, oko 17 sati, kod mjesta Darkovac, na poljoprivrednom zemljištu u vlasništvu 44-godišnjaka na neutvrđeni način je došlo do zapaljenja suhe trave i niskog raslinja prilikom čega je opožarena površina od oko pet hektara – navodi se u izvješću PU požeško-slavonske kojeg potpisuje Nikolina Janković.

Građani se ne pridržavaju odredbi koje su propisane Odlukom o načinu i uvjetima spaljivanja biljnog otpada na poljoprivrednom zemljištu te o loženju otvorene vatre na poljoprivrednom zemljištu, u šumi, na šumskom zemljištu i na zemljištu u neposrednoj blizini šume. Zbog nepridržavanja, nemarnosti i neodgovornosti pojedinaca dolazi do većih posljedica koje nastaju uslijed požara uslijed čega nastaju velike štete koje se teško mogu nadoknaditi.

Uz zabrane koje su donesene Odlukama požeško-slavonskog župana iz Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije skreću pozornost na povećan oprez savjetujući svima da se sa vatrom nije za igrati, posebice u ovakvim vremenskim uvjetima.

Željko Petrović, predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije

Najavljeni su i daljnji ekstremni klimatski uvjeti čime su stvoreni svi preduvjeti za nastajanje i brzo širenje požara na otvorenom prostoru što može izazvati velike štete na poljoprivrednim kulturama, voćnjacima kao i na šumskim površinama. Sve to zahtijeva angažiranje većih snaga u gašenju navedenih požara, posebice šumskih požara, koji bi zbog velike suše i velike količine gorivog materijala iz prizemnih požara (suho lišće i grane) mogli preći u krošnje i ozbiljne požare, koje bi na pojedinim mjestima bez prometnica i mogućnosti korištenja vatrogasnih vozila s vodom teško gasili – ističe i poziva na oprez predsjednik Vatrogasne zajednice Požeško-slavonske županije Željko Petrović.

Mjere zaštite od požara trebaju se sustavno provoditi, a posebice u ovakvim klimatskim uvjetima. Povećanog opreza nikad dosta, ali odahnuti se može nakon normaliziranja klimatski uvjeta, odnosno nakon ozbiljnijih padalina, koje će natopiti vegetaciju i onemogućiti lakše nastajanje i širenje požara.

Problemi sa požarima su veliki što potvrđuju i požari do kojih je došlo proteklog tjedna, u petak u Gradcu, u Ulici Alojzija Stepinca, gdje je na neutvrđeni način došlo je do zapaljenja suhe trave i niskog raslinja na njivi u vlasništvu 47-godišnjakinje. Požar je zabilježen i u subotu, oko 12.15 sati, u Čaglinu, na poljoprivrednom zemljištu gdje je na neutvrđeni način je došlo do zapaljenja suhe trave prilikom čega je opožareno oko 1.000 kvadratnih metara.

 

Više iz kategorije