Unatoč ograničenjima većina programa ostvarena: “Grad Požega i nadalje će pružati potporu u djelovanju Matice Hrvatske” /FOTO/

Autor: D.K.

Članovi požeškog ogranka Matice hrvatske održali su redovnu izvještaju Skupštinu koja se inače uvijek održavala početkom kalendarske godine, ali ovoga puta zbog COVIDA 19 čekalo se na popuštanje epidemioloških mjera.

Ljiljana Marić, predsjednica požeškog ogranka Matice hrvatske istaknula je da su ih upravo te mjere ograničavale u realizaciji njihovih planova ali da su unatoč tome većinu toga u prošloj godini odradili. Održani su Dani Matice hrvatske s nizom predavanja, predstavljanja knjiga i projekcijom jednog filma, a posebno uspješna je bila manifestacija „Večer poezije i vina – Vinum et poeta“ koja se organizira u suradnji s Veleučilištem u Požegi. Ta manifestacija na nacionalnoj razini prošle godine održana je po drugi puta a na njoj sudjeluju pjesnici iz cijele Hrvatske promovirajući tako ovu sredinu kao novu pjesničku destinaciju, ali i vinsku prijestolnicu.

Prošle godine, dodala je predsjednica Marić, imali su i plodnu izdavačku djelatnost. Tiskali su tri vlastite knjige te jednu u suradnji s ličkim zavičajnim društvom Vila Velebita. Za uspješnu realizaciju brojnih Matičinih djelatnosti posebno se zahvalila dosadašnjem županu Alojzu Tomaševiću i dosadašnjem gradonačelniku Darku Puljašiću te svima ostalima koji su na bilo koji način im pomagali.

Ove godine požeška Matica, unatoč situaciji s koronvirusom, uspjela je pokrenuti i jednu novu manifestaciju kojom su željeli uključiti mlade u svoja događanja. U siječnju su raspisali natječaj za najljepše ljubavno pismo za učenike sedmih i osmih razreda osnovne škole te za srednjoškolce. Povod im je bila i 350. obljetnica smrti Petra Zrinskog i Frane Krsta Frankopana, odnosno spomen na najljepše ljubavno pismo u našoj književnosti koje je Petar Zrinski napisao svojoj supruzi Katarini prije svoje tragične smrti. Unatoč online nastavi program je uspješno realiziran, a tradicija natječaja će se nastaviti i idućih godina.

Tijekom svibnja predstavljene su dvije nove knjige u izdanju požeškog ogranka MH, a predsjednica Marić najavila je kako će se ovog petka održati i predstavljanje monografije o Zrinskima i Frankopanima. U rujnu će biti predstavljanje knjige Maria Kalana o generalu Marku Šljivariću nakon čega će slijediti vrlo zanimljiva škola emocija koju će voditi poznati hrvatski psiholog i teolog Mijo Nikić. Krajem rujna po treći puta održat će se „Večer poezije i vina – Vinut et poeta“ a u listopadu je u planu promocija knjige poznatog povjesničara Miroslava Akmadže o kardinalu Kuhariću.

Ogranak će ove godine još tiskati zbirku poezije članice Irene Kalan, zatim Marije Iličić te povijesni roman o grofu Jankoviću iz pera književnice Nade Prkačin.

-Poštovani članovi Matice hrvatske, vjerujemo se i nadamo da nas više neće kao do sada toliko ometati situacija s COVIDOM te da ćemo uspjeti realizirati ono što smo i planirali. Vjerujem da ćemo se opet sresti na nekim od naših događanja u cilju našeg kulturnog i duhovnog obogaćivanja kako bi sačuvali svoju tradiciju, kulturu i duh ovog naroda a što nam u ovim vremenima sve više žele oduzeti kako bismo sutra postali samo stanovnici ove planete. Pored toga mi želimo biti ono što su bili i naši preci, ljudi s imenom, prezimenom, jezikom, nacionalnošću, vjerom, domoljubljem i hrvatskim srcem. I zato sve ovo i činimo – poručila je na kraju Ljiljana Marić.

Podršku radu požeškog ogranka MH dao je i novi požeški gradonačelnik dr. sc. Željko Glavić, inače i sam član MH te predsjednik Nadzornog odbora, istaknuvši da mu je drago što svoj prvi javni nastup kao gradonačelnik upravo ima pred članovima Matice hrvatske. Unatoč situaciji s koranavirusom pohvalio je njihova nastojanja da održe aktivnosti Matice na visokoj razini te poručio da će Grad Požega i nadalje pružati im potporu u njihovu djelovanju.

Pohvale su požeškom ogranku upućene i od zamjenika požeško-slavonske županice Ferdinanda Trohe koji je istaknuo kako je djelovanje Matice hrvatske u ovoj sredini doprinijelo njezinoj višoj kulturnoj razini.

Foto: D. Mirković

Više iz kategorije

kdslots777 luxury333 batman138 rajacuan max77 fit188 ajaib88 megahoki88 warung168 emas168 7winbet mantul138 koko138 brobet77 gaco88 vegashoki88 bonus138 rupiah138 gila138 abcslot monsterbola garuda999 sikat88