Unatoč nepovoljnom vremenu zrenje kulena je dobro: Svakodnevno pratimo stanje proizvoda i reagiramo na vrijeme”

Autor: D.M.

Zrenje kulena je najznačajnija faza u proizvodnji ove slavonske tradicionalne delicije. Zadnjih godina vremenske prilike nisu pogodne kulenarima. Tu je potrebno znanje i iskustvo, a u Obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Hruška iz Bjeliševca to imaju. Iza njih je 25 godina u ovoj zahtjevnoj i osjetljivoj proizvodnji.

“Klimatski uvjeti su dosta nepovoljni. Nekoliko dana je temperatura u minusu, a onda naglo skoči u plus što je nepovoljno za ovo doba godine. Stoga tko nema iskustva teško može imati dobar proizvod. Svakodnevno se prate vanjske temperature i stanje proizvoda te reagira. Zrioba koja traje šest do osam mjeseci je najvažnija i tu nema pogreški¨- ističe Vjenceslav Hruška.

Meso je iz vlastite proizvodnje od tovljenika starih preko godinu i pol dana s posebnim načinom ishrane. Hranu za tov proizvodi na nešto više od 20 hektara vlastitih njiva. Dimljenje je također značajno za dobivanje dobrog kulena. Ono mora biti na hladnom dimu i isključivo od bukovih drva.

Uz kulene sada je aktualna i priprema šunki za nadolazeći Uskrs po čemu je OPG Hruška posebno poznat. Uz osnivača proizvodnje Vjenceslava i supruge tu je i sin Damir koji je završio fakultet prehrambene struke i preuzima obiteljski posao.

Tekst i foto: D. Mirković

Više iz kategorije

 

Uvjeti korištenja | Politika privatnosti i kolačići (EU) | Oglašavanje | Impressum

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva
Josipa Jurja Strossmayera 341,
31000 Osijek

Javnost info d.o.o. za usluge informacijskog društva Josipa Jurja Strossmayera 341, 31000 Osijek