Požega.eu

Umro dr. Marijan Strbašić, nekadašnji predsjednik požeške općine i ministar poljoprivrede Hrvatske

PRIJE 3 TJEDNA
JELENKO TOPIĆ

Prijavite se da možete ocijeniti članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Požega.eu | Umro dr. Marijan Strbašić, nekadašnji predsjednik požeške općine i ministar poljoprivrede Hrvatske Požega.eu | Umro dr. Marijan Strbašić, nekadašnji predsjednik požeške općine i ministar poljoprivrede Hrvatske

(FOTO: Privatna kolekcija)

PRIJE 3 TJEDNA
JELENKO TOPIĆ

Nakon kratke bolesti u Zagrebu je preminuo dr. Marijan Strbašić, koji je sedamdesetih godina bio predsjednik općine Požega koja je tada obuhvaćala cijelu požešku kotlinu.

Rođen je 1939. godine u Sisku, diplomirao je na Poljoprivrednom, magistrirao na Ekonomskom i doktorirao na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu.

Od god. 1976. docent je na Poljoprivrednom fakultetu u Zagrebu.

Od 1972. do 1978. je predsjednik Skupštine općine Slavonska Požega, a od 1978. je član Izvršnog vijeća Sabora RH i predsjednik Republičkog komiteta za poljoprivredu i šumarstvo Hrvatske. Od studenog 1980. i glavni urednik »Gospodarskog lista«.

Dok je bio na čelu požeške općine grad Požega je slavio 750 godina postojanja, a uz taj jubilej objavljenaa su dva velika izdanja Monografija Požega 1227.-1977. i Požeški leksikon. Strbašić je bio njihov glavni urednik.

U ranoj mladosti u Požegi je bio uspješan atletičar, a nastupao je na republičkim i državnim natjecanjima postižući izvrsne rezultate.

Pogreb će biti obavljen u Zagrebu u krugu najuže obitelji.


Ocijenite članak

Prijavite se da možete ocijeniti ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.

Prijavite se da možete komentirati ovaj članak. Ako još niste registrirani, registrirajte se ovdje.