Umjesto niz malih turističkih zajednica Dubrovačka županija imat će četiri turistička klastera- koliko ih treba požeškom kraju?

Autor: Jelenko Topić

Na razini naše zemlje pripremljen je i predstavljen javnosti Plan destinacijskog upravljanja i smjernice za izradu programa rada turističkih zajednica. Njime se predviđa okrupnjavanje sadašnjih turističkih zajednica koje uglavnom djeluju na razini jedne općine ili grada, pa se takve promjene očekuju i u Požeško-slavonskoj županiji. Primjerice sada zajednice na području Požeštine djeluju u Požegi, Kutjevu, Pleternici i Velikoj, a bilo je inicijativa da ih formiraju još neke općine.

Budućnost je definirana u studiji koju je izradila specijalizirana tvrtka Horwath HTL, sukladno smjernicama Strategije razvoja turizma, naravno u kontekstu poštovanja odrednica paketa turističkih zakona koje je ranije donijela Vlada RH.

Po tim dokumentima primjerice na području Dubrovačko-neretvanske županije koja ima oko 120 tisuća stanovnika smještenih na površini od 1781 četvornih kilometara turističke zajednice trebale udružiti u četiri glavna klastera da bi osigurale što je bolje moguće promoviranje turističkog proizvoda, brenda i destinacije te što kvalitetnije iskorištavanje sredstava  predviđenih za manje turističke zajednice koje su se grupirale i zajedno djeluju na tržištu. Klasteri će se formirati na teritorijalnom principu.

Do podataka kakvi su planovi za Požeško-slavonsku županiju nismo uspjeli doći. Imajući u vidu površinu od 1823 četvorna kilometra gdje živi oko 70 tisuća stanovnika, gustoću naseljenosti, te  turističke potencijale i smještajne kapacitete logično je očekivati da će se tu formirati vjerojatno tri klastera. Upitna su njihova sjedišta. Po uzoru na dubrovački kraj u Požeškoj kotlini bi to po trenutnoj situaciji mogli biti Požega i Kutjevo, a vrijeme pred nama pokazat će jesu li ove pretpostavke na mjestu?

Foto: Ilustracija

Komentiraj:Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Translate »