Umirovljeni bojnik Mario Kalan predavač na povijesno-stručnoj tribini “Hrvasko-Francuski odnosi kroz povijest”: Nepoznate činjenice o generalu Slivariću koji je rodom iz Vrčin dola kod Pleternice

Autor: DK

Zbor udruga Hrvatski ratni veterani u sklopu je svojih stručno-znanstvenih tribina u Zagrebu organizirao povijesno-stručnu tribinu “Hrvatsko-Francuski odnosi kroz povijest”. Navedena je tribina poveznica 200-ljetnice generala Marka pl. Slivarića u francuskoj Napoleonovoj vojsci i francuskog mladića, dragovoljca Jean-Michel Nicoliera koji je branio mladu Hrvatsku demokraciju stvorenu 1990., herojski se boreći u Vukovaru, likvidiran na Ovčari 20.-21. studenog 1991. godine.

Tim povodom, među eminentnim gostima predavanje o generalu Slivariću održao je Mario Kalan, hrvatski bojnik u mirovini. Bila je to prilika za prikazati do sada nepoznate činjenice o generalu Slivariću koji je rodom iz Vrčin dola kraj Pleternice došao do visokog statusa u Napoleonovoj vojsci te ostvario značajan status u Francuskoj. 

Uz umirovljenog bojnika Maria Kalana predavanje su održali i stožerni brigadir Rajko Dumančić, general zbora Ante Roso te dr. sc. Miro Kovač.

Među brojnim uzvanicima na stručno-znanstvenoj tribini bio je i zamjenik pleterničke gradonačelnice Domagoj Katić.

Sama predavanja su bila uvod u svečanu dodjelu Zlatne plakete Hrvatskih ratnih veterana majci poginulog Jean-Michel Nicoliera koja je tom prilikom istaknula kako je ratne zločine potrebno osuditi te pronaći posmrtne ostatke brojnih hrvatskih heroja, uključujući i njenog sina za koje se ne zna gdje su pokopani.

Plaketu je uz prisustvo članova Hrvatskog generalskog zbora i savjetnika predsjednice Ante Deura uručio ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved.

Skup je održan pod Visokim pokroviteljstvom predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović, a njen osobni izaslanik bio je posebni savjetnik za branitelje Ante Deur.

Više iz kategorije