Ulaznica za veliku feštu kulenova seka

Autor: Požega Portal

plakat festival KULINOVE SEKEPOŽEGA – Tjednik Kronika požeško-slavonska organizira novu manifestaciju u Požeštini, 1. Festival kulenove seke, zajedno s općinom Velika i KUD-om Ivan Goran Kovačić iz Velike. To je nova gastro manifestacija, ali još jedna koja slavi poznaui i možemo reći autohtonu slavonsku suhomesnatu deliciju, kulenovu seku, ili u narodu prije poznatiju kao debela kobasica, uskrsna kobasica, uskršnjača.

 – Proizvod je to sve više cijenjen na ovom prostoru, posebice stoga što se za nadjev ove kobasice koristi isti nadjev kao za kulen, no ona znatno ranije dolazi kao suha na stol, upravo krajem veljače i znatno lakše ju je osušiti nego kulen. Skoro svako domaćinstvo koje radi kolinje proizvodi ovu debelu kobasicu, i ona već sada zauzima znatno i vrlo cijenjeno mjesto na gastro ponudi slavonskog stola, stoga smo odlučili upriličiti jedno natjecanje proizvođača kulenove seke. Naš prijedlog prihvatio je načelnik općine Velika Vlado Boban, uloge dobrih domaćina prihvatili su se uvijek vrijedni članovi veličkog KUD-a i priredba je tu. Osim što ćemo saznati tko su najbolji proizvođači kulenove seke manifestacija će se uvrstiti i u turističku ponudu Požeštine – istakao je Vladimir Protić, glavni urednik tjednika Kronika požeško-slavonska, koja je osim ovog gastro događanja organizator i ostalih manifestacija od Sarmijade, Etno susreta Požeštine, Čvarkijade, Švarglijade, Sajma antikviteta, Najljepše kratke priče, Foto natječaja, Natječaja pišem ti pjesmu i dr.

Za sada se na 1. Festival kulenove seke prijavilo 40-tak proizvođača iz tri slavonske županije, a organizator poziva i druge proizvođače da se prijave. Ulaz na cjelovečernju manifestaciju za dvije osobe je samo jedan uzorak kulenove seke, a uz zabavu, sviraju čak dva tamburaška sastava, očekuje vas degustacija kulenovih seka, ocjenjivanje posjetitelja i slavonska večera. Kako na manifestaciji učestvuju i svi KUD-ovi s područja Požeštine birat će se i Najljepša djevojka u narodnoj nošnji Miss kulenova seka i njene dvije pratilje. Za najboljeg proizvođača, šampiona kulenove seke organizator i sponzor Alles pripremili su bogatu nagradu, uz komplet Dickovih noževa ide i sve što je potrebno za jedno slavonsko kolinje. Proizvođači će po visini ocjena dobiti plakete, zlatne, srebrne i brončane za Kulenove seke. Očekuje se 300-njak posjetitelja u Vatrogasnom domu u Velikoj, u subotu, 28. veljače od 19 sati.

Komentiraj:

Spašavanje podatakaWWW.DATARECOVERY.HR SERVIS RAČUNALA "INFOLAB E.I."D.O.O.

Ostali članci: